W Plebiscycie Głosu Wielkopolskiego brały udział 22 restauracje i szefowie kuchni z Wielkopolski. Naszym Czytelnikom najbardziej smakował ten przygotowywany przez Tomasza Bociąga w Restauracji Blue Marina w Regatta Hotel_Restauracja_Spa z Poznań-Kiekrz.
Na ostatniej prostej zdołał wyprzedzić Restaurację „Pod jedenastką“ ze Swarzędza, która nieomal od początku prowadziła w Plebiscycie. Tutaj tatra przygotowywał szef kuchni Antoni Pluta. Trzecie miejsce natomiast Andrzej Tritt z restauracji Hotelu Max z Lubonia.
Tatary zgłoszone do Plebiscytu były bardzo różnorodne i w przeróżny sposób podane. Poziom był bardzo wysoki, tak samo jak w konkursie, który odbył się w piątek podczas drugiego Dnia Festiwalu Dobrego Smaku, który trwa w Poznaniu. Tylko podczas festiwalu tatary oceniała Kapituła Dobrego Smaku.
-Zgłoszone zostały 33 tatary – mówi Piotr Bikont, przewodniczący Kapituły. – Były bardzo różnorodne smakowo i wizualnie. Wiele z nich to były bardzo ciekawe kompozycje. Praca jury była naprawdę ciężka.
Kapituła wybrała najlepsze tatary w dwóch kategoriach. Pierwszą z nich na tatara tradycyjnego wygrała Restauracja Monidło, natomiast drugą na wariacje z tatara Restauracja Hotelu Mercure z pysznym tatarem z warzyw i avocado.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?