Kto z nas nie ma przepisów od babci? Niektórzy nawet mają szczęście czytać ręcznie zapisane przepisy w starym zeszycie jeszcze po prababci. Dla tych, którzy chcą tę tradycję przedłużyć, Festiwal Dobrego Smaku organizuje w sobotę bezpłatne warsztaty dla całej rodziny. Razem z prowadzącą - Katią Roman-Trzaską od godziny 11 do 18 na Starym Rynku będzie można gotować i stworzyć swój przepiśnik rodzinny.
- Chcemy pokazywać, że kuchnia jest jednym z ważnych elementów kultury. Na co dzień, rzadko znajdujemy czas, aby wspólnie usiąść i porozmawiać, a stół jest do tego idealnym miejscem. Dlatego tak ważny jest dla nas projekt „Kuchnia - spotkania pokoleń”, realizowany już po raz drugi dzięki wsparciu Wydziału Zdrowia i Spraw Społecznych Urzędu Miasta Poznania. Zapraszamy babcię z wnuczkiem, stryja z siostrzenicą, pradziadka z prawnukiem, rodziców z dziećmi - wylicza Wojciech Lewandowski, prezes Fundacji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. - Wspólne gotowanie stanie się pretekstem do rozmowy o historii rodziny i jej tradycjach. Każdy z uczestników warsztatów dostanie przepiśnik, gdzie będzie mógł sobie wynotować kilka rodzinnych receptur.
Warsztaty: Kuchnia grecka
W sobotę, w ramach Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku akademia Kulinarna SPOT. to EAT zaprasza na warsztaty kuchni greckiej. Maja Skorupska zabierze wszystkich chętnych w podróż po smakach słonecznej Hellady, której kuchnia uważana jest za kwintesencję kuchni śródziemnomorskiej. Cechuje się zdrowymi i prostymi daniami, które zaspokoją najbardziej wyszukane podniebienia. - Podczas warsztatów kulinarnych opierać się będziemy na tradycyjnych produktach greckich- mówi Maja Skorupska, pasjonatka doskonałego jedzenia w wersji slow food, w wydaniu prostymi i na co dzień. Razem z Mają goście przygotują ,między innymi mousakę, tyropitaki oraz souvlaki wieprzowe. Warsztaty zaczynają się od godz. 10. Są płatne i obowiązują na nie zapisy.
Warsztaty: Kuchnia tajska
W niedzielę, razem z Sandrą Sowińską można się przenieść do świata oryginalnych dań i aromatów prosto z Tajlandii. W ramach Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku akademia Kulinarna SPOT. To EAT zaprasza na warsztaty kuchni tajskiej.
Na warsztatach będzie można przygotować między innymi: zupę Tom Yum Goong, kurczaka Thai fried, sałatkę Som tum - papaya. Warsztaty są płatnę. Rozpoczną się w niedzielę o godz. 11 i 15.30.
Sprawdź też:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?