18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Filety z kurczaka po śródziemnomorsku

Sylwia Pawera-Pelińska
123rf
Prezentujemy przepis na filety z kurczaka po śródziemnomorsku. jego autorem jest Sylwia Pawera-Pelińska.

Filety z kurczaka po śródziemnomorsku

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka

Marynata do kurczaka:

  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • pieprz czarny
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • papryka słodka w proszku
  • oliwa

Dodatki:

  • frytki mrożone
  • 1 mały bakłażan
  • oliwa
  • oregano
  • pieprz czarny
  • papryka czerwona w proszku
  • sól
  • 1 pomidor
  • 1 kulka mozarelli
  • listki bazylii do dekoracji

Wykonanie

Dzień wcześniej pierś z kurczaka dzielimy na pół i rozbijamy na kotlety. Mięso nacieramy pieprzem, solą, papryką, ziołami prowansalskimi. Umieszczamy w szerokiej misce i zalewamy olejem do którego dodajemy zmiażdżony czosnek. Całość mieszamy delikatnie, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Po upływie doby zaczynamy od przygotowania dodatków. Umytego bakłażana kroimy w plastry. Układamy na kratce grillowej z piekarnika i oprószamy z obydwóch stron solą. Po około 20-30 minutach bakłażan puści sok, który wycieramy ręcznikiem papierowym. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Plastry bakłażana z obydwóch stron nacieramy pieprzem, papryką w proszku i oregano. Skrapiamy oliwą.

Pomidora i mozzarellę kroimy w plastry. Umieszczonego na kratce grillowej bakłażana wstawiamy do piekarnika na około 15 minut. Pod bakłażanem, na osobnej blasze umieszczamy frytki. Wyciągniemy je razem z bakłażanem. W tym czasie na oliwie z marynaty smażymy mięso. Po usmażeniu zostawiamy je na około 5 minut pod przykryciem. Po około 15 minutach na każdym plastrze bakłażana układamy plaster pomidora oraz plaster mozzarelli. Zapiekamy przez około 5 minut.

Po tym czasie na talerzu układamy porcję mięsa, porcję frytek oraz piramidki z bakłażanów i pomidorów. Każdą piramidkę dekorujemy listkiem bazylii.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski