18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Filety z kurczaka po śródziemnomorsku

Sylwia Pawera-Pelińska
123rf
Prezentujemy przepis na filety z kurczaka po śródziemnomorsku. jego autorem jest Sylwia Pawera-Pelińska.

Filety z kurczaka po śródziemnomorsku

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka

Marynata do kurczaka:

  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • pieprz czarny
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • papryka słodka w proszku
  • oliwa

Dodatki:

  • frytki mrożone
  • 1 mały bakłażan
  • oliwa
  • oregano
  • pieprz czarny
  • papryka czerwona w proszku
  • sól
  • 1 pomidor
  • 1 kulka mozarelli
  • listki bazylii do dekoracji

Wykonanie

Dzień wcześniej pierś z kurczaka dzielimy na pół i rozbijamy na kotlety. Mięso nacieramy pieprzem, solą, papryką, ziołami prowansalskimi. Umieszczamy w szerokiej misce i zalewamy olejem do którego dodajemy zmiażdżony czosnek. Całość mieszamy delikatnie, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Po upływie doby zaczynamy od przygotowania dodatków. Umytego bakłażana kroimy w plastry. Układamy na kratce grillowej z piekarnika i oprószamy z obydwóch stron solą. Po około 20-30 minutach bakłażan puści sok, który wycieramy ręcznikiem papierowym. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Plastry bakłażana z obydwóch stron nacieramy pieprzem, papryką w proszku i oregano. Skrapiamy oliwą.

Pomidora i mozzarellę kroimy w plastry. Umieszczonego na kratce grillowej bakłażana wstawiamy do piekarnika na około 15 minut. Pod bakłażanem, na osobnej blasze umieszczamy frytki. Wyciągniemy je razem z bakłażanem. W tym czasie na oliwie z marynaty smażymy mięso. Po usmażeniu zostawiamy je na około 5 minut pod przykryciem. Po około 15 minutach na każdym plastrze bakłażana układamy plaster pomidora oraz plaster mozzarelli. Zapiekamy przez około 5 minut.

Po tym czasie na talerzu układamy porcję mięsa, porcję frytek oraz piramidki z bakłażanów i pomidorów. Każdą piramidkę dekorujemy listkiem bazylii.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3