Filety z kurczaka po śródziemnomorsku
Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
Marynata do kurczaka:
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- pieprz czarny
- sól
- zioła prowansalskie
- papryka słodka w proszku
- oliwa
Dodatki:
- frytki mrożone
- 1 mały bakłażan
- oliwa
- oregano
- pieprz czarny
- papryka czerwona w proszku
- sól
- 1 pomidor
- 1 kulka mozarelli
- listki bazylii do dekoracji
Wykonanie
Dzień wcześniej pierś z kurczaka dzielimy na pół i rozbijamy na kotlety. Mięso nacieramy pieprzem, solą, papryką, ziołami prowansalskimi. Umieszczamy w szerokiej misce i zalewamy olejem do którego dodajemy zmiażdżony czosnek. Całość mieszamy delikatnie, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Po upływie doby zaczynamy od przygotowania dodatków. Umytego bakłażana kroimy w plastry. Układamy na kratce grillowej z piekarnika i oprószamy z obydwóch stron solą. Po około 20-30 minutach bakłażan puści sok, który wycieramy ręcznikiem papierowym. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Plastry bakłażana z obydwóch stron nacieramy pieprzem, papryką w proszku i oregano. Skrapiamy oliwą.
Pomidora i mozzarellę kroimy w plastry. Umieszczonego na kratce grillowej bakłażana wstawiamy do piekarnika na około 15 minut. Pod bakłażanem, na osobnej blasze umieszczamy frytki. Wyciągniemy je razem z bakłażanem. W tym czasie na oliwie z marynaty smażymy mięso. Po usmażeniu zostawiamy je na około 5 minut pod przykryciem. Po około 15 minutach na każdym plastrze bakłażana układamy plaster pomidora oraz plaster mozzarelli. Zapiekamy przez około 5 minut.
Po tym czasie na talerzu układamy porcję mięsa, porcję frytek oraz piramidki z bakłażanów i pomidorów. Każdą piramidkę dekorujemy listkiem bazylii.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?