Pierwsze wzmianki o toskańskiej zupie cebulowej można znaleźć w słynnej " Banchetti composizioni di vivande e apparecchio general" - szesnastowiecznej książce kucharskiej, napisanej przez Cristoforo da Messisbugo. Był on nadwornym kucharzem książąt Ferrary - Alfonsa I i Herkulesa II. W swojej książce zawarł on nie tylko przepisy, ale także sposoby podawania potraw, dekorowanie, wystrój stołów, opisał też akcesoria i sprzęt do gotowania.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Carabaccia, inaczej carabazda, to gęsta zupa z cebuli, z dodatkiem migdałów i cynamonu. Do Francji przepis na zupę cebulową trafił za sprawą Katarzyny Medycejskiej, która w 1533 roku, w wieku zaledwie 14 lat wyszła za mąż za równie młodego Henryka de Valois, przyszłego króla Francji, znanego jako Henryk II. Katarzynie nie przypadła do gustu kuchnia francuska i nalegała na sprowadzenie toskańskich kucharzy i receptur. Dzięki temu zupa cebulowa trafiła na francuskie stoły i tak zasmakowała Francuzom, że sobie przypisali jej autorstwo.
Dziś trudno trafić na tradycyjną recepturę, większość współczesnych wersji bardziej przypomina francuską soupe ? l'oignon. Swój przepis stworzyłam opierając się jedynie na opisach tej renesansowej potrawy, podobno ulubionej zupy Leonarda da Vinci.
Carabaccia, czyli toskańska zupa cebulowa
Składniki:
800 g cebuli (ja użyłam czerwonej i białej)
2 łodygi selera naciowego
1 marchewka
oliwa
1 łyżeczka jasnego brązowego cukru
szklanka wytrawnego wina (użyłam czerwonego)
litr bulionu warzywnego
pół łyżeczki mielonego cynamonu
3 goździki
100 g mielonych migdałów
chleb
świeżo starty pecorino
Przygotowanie:
- 1. Posiekać cebulę, seler i marchewkę pokroić w drobną kostkę. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać kilka łyżek oliwy, wrzucić cebule i warzywa, dusić na wolnym ogniu przez około 30 minut, uważając aby warzywa się nie przypaliły.
- 2. Zwiększyć ogień, wsypać łyżeczkę cukru, gdy zacznie karmelizować wlać wino. Odparować.
- 3. Dodać bulion, cynamon, goździki i migdały. Gotować jeszcze około 20 minut.
- 4. Zmiksować całość lub część zupy (ja zmiksowałam całość).
- 5. Na talerzach ułożyć kromki chleba, zalać zupą i posypać serem.
Buon appetito!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?