Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Francuskie paluchy serowe w 3 krokach najlepsze na weekend

Anastazja Bezduszna
Paluchy serowe w… 3 krokach
Paluchy serowe w… 3 krokach MSM Mońki
Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie skomplikowanych potraw, świetną propozycją będą francuskie paluchy serowe, które przygotujemy w szybki i prosty sposób.

Ciasto francuskie to składnik, który zawsze powinien gościć w naszej lodówce. W kilkanaście minut można stworzyć z nim wytrawne dania, przekąski albo deser. Przygotowywanie ciasta francuskiego od podstaw jest bardzo trudne, ale w sklepach można zdobyć ciasto gotowe do pieczenia. W związku z tym nawet kulinarny amator będzie potrafił przygotować wyjątkowo pyszne francuskie paluchy serowe.
– Aby danie nabrało bardziej wyrazistego smaku możemy przyrządzić je z dodatkiem sera żółtego. Wybierzmy taki, który nie straci swoich walorów podczas obróbki termicznej. Niektóre sery pod wpływem wysokiej temperatury mogą zmieniać smak i zapach na gorszy. Są i też takie, które powinno się piec w określonej - nie za wysokiej temperaturze i tylko przez ściśle określony czas. Do paluchów francuskich najlepiej użyć sera żółtego Gouda , który po podgrzaniu bardzo dobrze się topi i ciągnie, wydobywając smak potrawy – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. 

Bardzo francuskie paluchy serowe


Składniki:
  • 1 rolka gotowego ciasta francuskie
  • 1 jajko
  • 100 g sera żółtego Gouda
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • papryka słodka w proszku

KROK 1:Arkusz ciasta rozwinąć i podzielić na dwie równe połowy. Jedną część posmarować roztrzepanym jajkiem. Żółty ser zetrzeć na grubym oczku.

KROK 2:Posmarowaną jajkiem część ciasta posypać startym serem. Ser lekko przycisnąć do ciasta tak, aby się przykleił, a następnie przykryć całość drugą połową ciasta i też lekko przycisnąć.

KROK 3:Tak przygotowane ciasto pokroić w paski o szerokości 2 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, aby powstały „sprężynki”. Tak przygotowane paluchy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2-3 cm odstępy. Każdy koniec palucha przycisnąć do blaszki, żeby pozostały na swoim miejscu podczas pieczenia. Całość posypać sezamem i papryką. Następnie piec w piekarniku w temp. 200 stopni przez około 15 minut. Upieczone paluchy powinny być złociste i chrupiące. Można podawać je zarówno na ciepło jak i na zimno.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski