18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gałuszki (czyli kuleczki ziemniaczano-mięsne)

ELKA
Proste, a jakie smaczne

Składniki:

  • 8-10 ugotowanych ziemniaków
  • 3 łyżki mąki
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • jajko
  • 20 dkg wędliny lub pieczonego mięsa
  • łyżka masła i oleju
  • sól, pieprz

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, obrać i ugotować. Razem z wędliną przepuścić przez maszynkę.
Wymieszać dokładnie z masłem, jajkami, śmietaną i mąką. Przyprawić do smaku, a następnie zagniatać, aż powstanie gładka masa. Formować niewielkich rozmiarów kulki. Piec je w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na złoty kolor. Podawać polane roztopionym masłem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski