Składniki:
- 8-10 ugotowanych ziemniaków
- 3 łyżki mąki
- 3-4 łyżki gęstej śmietany
- jajko
- 20 dkg wędliny lub pieczonego mięsa
- łyżka masła i oleju
- sól, pieprz
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, obrać i ugotować. Razem z wędliną przepuścić przez maszynkę.
Wymieszać dokładnie z masłem, jajkami, śmietaną i mąką. Przyprawić do smaku, a następnie zagniatać, aż powstanie gładka masa. Formować niewielkich rozmiarów kulki. Piec je w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na złoty kolor. Podawać polane roztopionym masłem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?