Gastronomia w maju: harmonogram luzowania obostrzeń 15 maja
Od soboty, 15 maja restauracje mogły otworzyć swoje ogródki gastronomiczne. Jednak działalność musi pozostać w ścisłym reżimie sanitarnym, czyli zajęty co drugi stolik i zachowany bezpieczny dystans między stolikami (co najmniej 1,5 m – chyba że między nimi znajduje się przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika)
Poznań: otwarcie ogródków restauracyjnych
Gastronomia w maju: harmonogram luzowania obostrzeń 28 maja
Natomiast od piątku, 28 maja zielone światło zostanie dane tzw. gastronomii wewnętrznej, czyli otworzą się restauracje przy obłożeniu 50 proc. lokalu i również z zachowanym bezpiecznym dystansem między stolikami, tak jak w ogródkach restauracyjnych. Poza tym będzie można organizować imprezy okolicznościowe wewnątrz, m.in. wesela i komunie do 50 osób – do limitu nie wliczają się osoby w pełni zaszczepione przeciw COVID-19. Ich przebieg musi być także w ścisłym reżimie sanitarnym – m.in. zachowany bezpieczny dystans między stolikami oraz limit osób na stolik, taki jak w gastronomii wewnętrznej.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?