Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gazowane ogórki cioci Madzi z Konina

AB, BP
- Na jeden litr wody dajemy jedną łyżkę soli - tłumaczy pani Magdalena. - Najważniejsze, by sól była kamienna, najlepsza z Kłodawy. Zawiera ona cenne mikroelementy – dodaje.

Składniki:

  • ogórki,
  • woda,
  • sól,
  • koper,
  • chrzan,
  • czosnek,
  • liście z winogron

Sposób przygotowania:
Na jeden litr wody dajemy jedną łyżkę soli. Najważniejsze, by sól była kamienna, najlepsza z Kłodawy. Ogórki myjemy, układamy w słoikach, dodajemy obrany czosnek, obrany chrzan - pokrojony, koper. W wolne przestrzenie wkładamy liście z winogron. To one nadadzą twardości i zapachu naszym ogórkom. Najważniejsze, by tak przygotowane słoiki z całą zawartością zalać gorącą wodą, przegotowaną osoloną. Zaraz potem słoiki zakręcamy i czekamy kilka dni. Po dwóch już są pyszne i małosolne, a po kilku, kilkunastu dniach robią się kiszone. Ogórki wychodzą jak gazowane. Schłodzona woda ogórków idealnie nadaje się do picia w gorące dni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski