Składniki:
- ogórki,
- woda,
- sól,
- koper,
- chrzan,
- czosnek,
- liście z winogron
Sposób przygotowania:
Na jeden litr wody dajemy jedną łyżkę soli. Najważniejsze, by sól była kamienna, najlepsza z Kłodawy. Ogórki myjemy, układamy w słoikach, dodajemy obrany czosnek, obrany chrzan - pokrojony, koper. W wolne przestrzenie wkładamy liście z winogron. To one nadadzą twardości i zapachu naszym ogórkom. Najważniejsze, by tak przygotowane słoiki z całą zawartością zalać gorącą wodą, przegotowaną osoloną. Zaraz potem słoiki zakręcamy i czekamy kilka dni. Po dwóch już są pyszne i małosolne, a po kilku, kilkunastu dniach robią się kiszone. Ogórki wychodzą jak gazowane. Schłodzona woda ogórków idealnie nadaje się do picia w gorące dni.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?