Gazpacho

Anastazja Bezduszna
123rf
Tradycyjna na wybrzeżu morza śródziemnego zupa gazpacho jest idealnym przykładem letniej zupy, której przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Hiszpanie twierdzą, że taka zupa nie potrzebuje wcale gotowania. Wystarczy obrać pomidory, pokroić wszystkie pozostałe składniki, zmiksować i schłodzić. A gdy nie mamy czasu na schłodzenie zupy w lodówce, można podawać ją z kostkami lodu lub nawet pokruszonym lodem.

Składniki:

  • 5 dojrzałych pomidorów,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 duża cebula,
  • pączek pietruszki,
  • 1 kromka chleba,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy. Chleb moczymy w wodzie. Odkładamy 1/5 warzyw oprócz czosnku, kroimy w drobną kosteczkę i delikatnie podsypujemy solą. Pozostałe warzywa, razem z odciśniętym chlebem, octem i oliwą z oliwek miksujemy. Dodajemy do purée odłożone pokrojone warzywa i delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem schładzamy w lodówce. Dekorujemy bazylią, można też dodać gotowaną fasolkę szparagową.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie