Gdzie warto zjeść w Poznaniu wg. żółtego przewodnika...

    Gdzie warto zjeść w Poznaniu wg. żółtego przewodnika Gault&Millau, czyli trendy kulinarne 2016

    Anastazja Bezduszna

    Głos Wielkopolski

    Aktualizacja:

    Głos Wielkopolski

    Szefem roku 2015 Gault&Millau Tour w regionie Wielkopolska i Dolny Śląsk został wielki pasjonat polskiej kuchni serwowanej w nowoczesnym wydaniu,

    Szefem roku 2015 Gault&Millau Tour w regionie Wielkopolska i Dolny Śląsk został wielki pasjonat polskiej kuchni serwowanej w nowoczesnym wydaniu, właściciel i szef kuchni restauracji A nóż widelec – Michał Kuter. ©Marek Zakrzewski

    Jedzenie staje się modne. Coraz częściej eksperymentujemy we własnej kuchni. Rozstawiamy też flagi na swojej mapie gastronomicznej. Restauracje Poznania coraz częściej kuszą nasze podniebienia wyszukanymi potrawami. Docenił je też zespół polskiej wersji przewodnika Gault&Millau. Gdzie warto zjeść w Poznaniu?
    Szefem roku 2015 Gault&Millau Tour w regionie Wielkopolska i Dolny Śląsk został wielki pasjonat polskiej kuchni serwowanej w nowoczesnym wydaniu,

    Szefem roku 2015 Gault&Millau Tour w regionie Wielkopolska i Dolny Śląsk został wielki pasjonat polskiej kuchni serwowanej w nowoczesnym wydaniu, właściciel i szef kuchni restauracji A nóż widelec – Michał Kuter. ©Marek Zakrzewski

    Gdzie warto zjeść w Poznaniu?


    Już drugi rok z rzędu mamy możliwość zapoznania się z rankingiem restauracji całego kraju. W tym roku zostało wyróżnionych około 290 restauracji, które pod względem smaku, atmosfery i obsługi działają na najwyższym poziomie. Poznań wchodzi w pierwszą piątkę miast pod względem ilości odznaczonych czapkami Gault&Millau restauracji. Co to oznacza dla zwykłego poznaniaka?
    Mamy czym się chwalić i gdzie smacznie i zdrowo zjeść. Bo chociaż zespół inspektorów Gault&Millau pochodzi z Polski to oceniają oni według ogólnych zasad dla wszystkich 12 krajów, w których przewodnik jest obecny. W 2016 roku do żółtego przewodnika trafiło 17 restauracji z Poznania. Przed nami tylko Warszawa i Kraków - odpowiednio 95 i 37 lokali o których przeczytamy w przewodniku.

    - Polska gastronomia w ostatnim roku niezwykle się rozwinęła. Nasi inspektorzy odkryli wiele nowych talentów. Szefowie stymulowani pojawieniem się przewodnika Gault&Millau, dawali z siebie wszystko, co najlepsze, by rozwijać kuchnię zakorzenioną w polskiej tradycji i niezwykłych bogactwach Waszej ziemi - od słów Côme de Chérisey, prezesa Goult&Millau zaczyna się Polska wersja przewodnika. Polskich szefów kuchni nazywa on prawdziwymi artystami, którzy codziennie przemieniają najwyższej jakości produkty w wyjątkowe dania.

    Dla porządku przybliżymy system punktacji Gault&Millau. Maksymalnie od anonimowych inspektorów przewodnika lokale mogą dostać po 20 punktów. By zaistnieć na stronach żółtego przewodnika trzeba dostać co najmniej 10 punktów. Za pewną ilość punktów można dostać czapkę kucharską. Jedną za 11-12 punktów, dwie za 13-14 i t.d. Najwyżej ocenionymi restauracjami w tym roku są warszawskie restauracje Atelier Amaro i Senses - po cztery czapki, czyli 17-18 punktów z 20 możliwych. W Polsce lokali, które dostały trzy czapki Gault&Millau też nie jest dużo - tylko osiem. Wśród nich jest i poznańska restauracja - A Nóż Widelec Michała Kutera. Dwoma czapkami chwalić się może pięć knajp z Poznania. A oto lista wszystkich 17 wyróżnionych restauracji z Poznania, do których warto zajrzeć w 2016 roku według Gault&Millau.

    Gdzie warto zjeść w Poznaniu
    • A Nóż Widelec 15/20 (Szef kuchni - Michał Kuter)
    • Bazar 1838 12,5/20 (Szef kuchni - Jacek Fedde)
    • Bistro La Cocotte 10/20 (Szef kuchni - Łukasz Woźniel)
    • Blow Up Hall 5050 12/20 (Szef kuchni - Tomasz Purol)
    • Concordia Taste 13,5/20 (Szef kuchni - Tomasz Olewski)
    • Cucina Restaurant 14/20 (Szef kuchni - Ernest Jagodziński)
    • Fiesta del Vino 11/20 (Szef kuchni - Wojciech Bartczak)
    • Jadalnia 11,5/20 (Szef kuchni - Piotr Markowski)
    • Milano 13/20 (Szef kuchni - Marcin Matelski)
    • MOMO love at first bite 10/20 (Szef kuchni - Adam Psurski)
    • MUGA 14/20 (Szef kuchni - Artur Skotarczyk)
    • Papierówka 11/20 (Szef kuchni - Aleksander Brych)
    • Piano Bar Restaurant & Cafe 11/20 (Szef kuchni - Roop Lal Balu)
    • Ratuszova 10/20 (Szef kuchni - Paweł Grygier)
    • SPOT. 11,5/20 (Szef kuchni - Jan Nawrocki)
    • Vine Bridge 12,5/20 (Szef kuchni - Radosław Nejman)
    • Wieniawskiego 5 12/20 (Szef kuchni - Krzysztof Dembiński)

    Czytaj treści premium w Głosie Wielkopolskim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo