Składniki na gęś faszerowaną po polsku:
gęś (ok. 4 kg)
łyżka suszonego majeranku
2-3 ząbki czosnku
1/2 szklanki bulionu drobiowego
łyżka masła
30 dag cielęciny
15 dag wątróbki drobiowej lub cielęcej
czerstwa bułka
szklanka mleka
cebula
2 łyżki majeranku
2 jajka
sól
pieprz
Przygotowanie:
Sprawioną i oczyszczoną gęś umyć. Usunąć nadmiar tłuszczu (zostawić do farszu).
Gęś włożyć do dużej miski, zalać zimną wodą, posolić i odstawić na 3/4 godziny.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Czosnek obrać, drobno posiekać i utrzeć z solą i łyżką majeranku.
Gęś wyjąć z wody, osuszyć i dokładnie nasmarować przygotowaną pastą, odstawić na 3-4 godziny.
Farsz: bułkę namoczyć w mleku. Cielęcinę, cebulę, wątróbkę, odciśniętą bułkę i gęsi tłuszcz przepuścić przez maszynkę, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać żółtka, wyrobić na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno, pianę wymieszać z farszem.
Gęś nadziać farszem, zaszyć i włożyć do wysmarowanej masłem brytfanny. Skropić bulionem.
Piec ok. 3-4 godzin w temperaturze 220°C, od czasu do czasu skrapiając bulionem i podlewając sosem z pieczenia.
Uwaga! Gęsina jest znakomita na zimno, jak i na ciepło. Dobrze czuje się w towarzystwie ziemniaków, kopytek, pyz, jak i kaszy.
Lubi modrą kapustę zasmażaną, buraki gotowane lub ćwikłę. Jej smak znakomicie podkreśla czerwone wytrawne wino o zdecydowanym aromacie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?