18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gęś faszerowana po polsku

PELA
Gęś faszerowana po polsku. Jak ją przygotować?

Składniki na gęś faszerowaną po polsku:
gęś (ok. 4 kg)
łyżka suszonego majeranku
2-3 ząbki czosnku
1/2 szklanki bulionu drobiowego
łyżka masła
30 dag cielęciny
15 dag wątróbki drobiowej lub cielęcej
czerstwa bułka
szklanka mleka
cebula
2 łyżki majeranku
2 jajka
sól
pieprz

Przygotowanie:
Sprawioną i oczyszczoną gęś umyć. Usunąć nadmiar tłuszczu (zostawić do farszu).

Gęś włożyć do dużej miski, zalać zimną wodą, posolić i odstawić na 3/4 godziny.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Czosnek obrać, drobno posiekać i utrzeć z solą i łyżką majeranku.

Gęś wyjąć z wody, osuszyć i dokładnie nasmarować przygotowaną pastą, odstawić na 3-4 godziny.

Farsz: bułkę namoczyć w mleku. Cielęcinę, cebulę, wątróbkę, odciśniętą bułkę i gęsi tłuszcz przepuścić przez maszynkę, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać żółtka, wyrobić na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno, pianę wymieszać z farszem.

Gęś nadziać farszem, zaszyć i włożyć do wysmarowanej masłem brytfanny. Skropić bulionem.

Piec ok. 3-4 godzin w temperaturze 220°C, od czasu do czasu skrapiając bulionem i podlewając sosem z pieczenia.

Uwaga! Gęsina jest znakomita na zimno, jak i na ciepło. Dobrze czuje się w towarzystwie ziemniaków, kopytek, pyz, jak i kaszy.
Lubi modrą kapustę zasmażaną, buraki gotowane lub ćwikłę. Jej smak znakomicie podkreśla czerwone wytrawne wino o zdecydowanym aromacie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski