Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gęś na zimno

PELA
Gęś to mięso, które doskonale sprawdza się w potrawach ciepłych. Ale i na zimno smakuje dobrze.

Składniki:
1 pierś gęsia
1/2 litra wytrawnego białego wina
1 litr wody
2 łyżki winnego octu białego
żelatyna
białko z jajka kurzego
sól
liść laurowy
ziele angielskie
imbir
tymianek
estragon

Przygotowanie:
Pierś (bez skóry) osolić, zalać 1/2 litra białego wina oraz litrem wody. Dodać przyprawy i ocet winny. Gotować pod przykryciem do miękkości, przewracając od czasu do czasu. Gęś wyjąć.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Smak przecedzić, sklarować białkiem. Jeszcze raz przecedzić. Dodać żelatynę i zostawić na galaretkę.

Ostudzoną pierś pokroić w cienkie plasterki, rozłożyć na talerze i wydawać z pokrojoną w drobną kostkę galaretą. Znakomicie smakuje np. z zimnym sosem musztardowym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski