Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gęsie udka, tym razem pieczone

PELA
Pieczone gęsie udka zadowolą podniebienie nawet największych smakoszy.

Składniki:
4 udka gęsie
15 dag gęsiego smalcu lub wieprzowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
5 ziemniaków
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
kminek

Przygotowanie:
Udka umyte, osuszyć ręcznikiem papierowym, posolić, oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. W dużym rondlu rozgrzać gęsi smalec. Obsmażyć udka na rumiany kolor i wyciągnąć.

Do tłuszczu dodać pokrojoną w kostkę cebulę, słodką paprykę w proszku litr wody. Włożyć udka i dusić ok. 40 minut.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Kontrolować poziom wody, dolewając ją w czasie duszenia. Po upływie 40 minut dodać 3 rozgniecione (a nie wyciśnięte) ząbki czosnku i kminek do smaku. Dusić kolejne 40 minut.

Następnie dodać pokrojone w cienkie słupki obrane ziemniaki i gotować do miękkości.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski