„Gęsina na imieninach” w Poznaniu
W najbliższy czwartek wszyscy Polacy będą celebrować Święto Niepodległości, a w Poznaniu dodatkowo imieniny św. Marcina. „Gęsina na imieninach”, która odbędzie się 11 listopada na Starym Rynku w Poznaniu, ma nawiązywać do obu świąt.
Historia sięga IV wieku. Jak mówi legenda, św. Marcin chcąc uniknąć przyjęcia godności biskupiej, skrył się w zagrodzie gęsi. Ptaki jednak wydały go, podnosząc raban i głośno gęgając. Stąd Święty Marcin został skojarzony z gęsią. Z czasem powstały powiedzenia „Na św. Marcina najlepsza gęsina”, czy „na św. Marcina gęś do komina”
– wyjaśnia Jan Babczyszyn, p.o. Dyrektora Instytutu Skrzynki.
Organizatorzy wydarzenia pragną spopularyzować polskie mięso gęsie, jedno z najzdrowszych spośród mięs drobiowych, popularnego na europejskich stołach m.in. we Francji, a w Polsce wciąż jedzonego rzadko – ma ono stać się powszechniejsze dla Polaków i konkurować z mięsem z supermarketów.
To nie tylko problem konsumpcji, ale też problem społeczny. Gęś, która jest hodowana w Polsce, wyjeżdża do Niemiec. Tam dostaje swoją nazwę, czyli „polnische junge gänse” i wraca do marketów polskich. Chcemy promować normalną gęś przyzagrodową, wyhodowaną zdrowo. - mówi Witold Wróbel ze Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku - Schab świński z Wielkopolski jest dużo tłuściejszy niż filet z piersi gęsi. Wartości 30 do 5, czyli sześciokrotnie mniej tłusta jest pierś gęsi od schabu – dodaje Wróbel.
Jak przekonują inicjatorzy imprezy, właściwa promocja tego gatunku mięsa, może uczynić z polskiej gęsiny potrawę narodową, tak jak jest z indykiem w Stanach Zjednoczonych. Stąd pomysł, aby działania połączyć z obchodami 11 listopada, czyli nie tylko imieninami św. Marcina, ale też Dniem Niepodległości.
Chcemy tę gęsinę wykreować, jako danie narodowe, tak jak Amerykanie mają indyka, to my możemy mieć gęsinę. Tym bardziej że jest to bardzo cenne danie
– mówi Jacek Marcinkowski z Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy.
Na Starym Rynku zostanie wybudowana rozległa strefa, w której równolegle będą odbywać się prezentacje kulinarne poprowadzone przez zawodowych kuchary, połączone z degustacjami i poczęstunkiem, w tym poczęstunkiem z dużego kotła, występy artystyczne, a także prelekcje popularnonaukowe z udziałem ekspertów oraz animacje dla dzieci i młodzieży, pod okiem fachowych instruktorów.
Rywalizujemy z tym, co jest niezdrowe, przede wszystkim chcemy się odwołać do mądrości mieszkańców Wielkopolski, aby korzystając z możliwości zakupu i spożywania zdrowego mięsa, dbali o swoje zdrowie, rodzin i dzieci – żeby ta mądrość zwyciężyła nad tym, co dominuje wokół, czyli tanim, przemysłowym jedzeniem, które kupujemy w marketach i fast foodach
- dodaje Jan Babczyszyn.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?