reklama

Gęsina na imieniny św. Marcina i cztery rogale na kilogram

Anastazja Bezduszna
Podwójne święto 11 listopada w Poznaniu to wyjątkowy dzień. W Dniu Niepodległości miasto świętuje imieniny św. Marcina. Dzień przed tym i przez całą noc Poznań zaczyna pachnieć rogalami świętomarcińskimi.

Te większe rogale o specyficznym kształcie, z ciasta półfrancuskiego, mają ważyć od 150 do 250 granów. Czyli 4 rogale można kupić na kilogram. Dlaczego takie ciężkie? Bo mają dużo nadzienia - czyli tartego białego maku z bakaliami i orzechami. A jeszcze ten lśniący lukier posypany orzechami. Tradycja tego słodkiego wypieku sięga XIX wieku. Dziś, by rogal mógł nazywać się święto-marcińskim, musi być wypiekany według specjalnej receptury i w specyficzny sposób.

Co więcej, każda cukiernia, która chce posługiwać się tą nazwą, musi uzyskać prawo do wytwarzania produktu regionalnego chronionego prawem Unii Europejskiej (co więcej, dostać taki certyfikat mogą cukiernie i piekarnie tylko z Poznania i w wyznaczonych powiatach Wielkopolski). Rogale świętomarcińskie od wielu lat produkowane są specjalnie na 11 listopada. Chociaż w niektórych cukierniach można je kupić przez cały rok, na imieniny św. Marcina zawsze są smaczniejsze.

Kulinarne specjały na słodkim w Poznaniu się nie kończą. Dla łasuchów - rogale, dla koneserów ptactwa - gęsina. Jak mówi stare przysłowie - gęsina najlepsza na św. Marcina. Jego postać - jak głosi legenda - była mocno związana z gęsiami. To właśnie one swoim gęganiem sprawiły, że francuski duchowny Marcin został biskupem, a następnie świętym.

W Wielkopolsce do mięsa gęsi podaje się modrą kapustę oraz dodatki, z których można długo wybierać. Wśród popularnych są pyzy, kulanki, szagówki, plendze, kluchy na lachu czy szczypanki, zacierki oraz kluski.

Oskar Kolberg w swoim tomie o Księstwie Poznańskim wymienia kilkanaście rodzajów klusek - od klusek z makiem, rżanych, potem z mydłem, czyli ze słoniną i masłem. Nie od dziś wiadomo, że Wielkopolska pyrami stoi. Najpierw na śniadanie je jadano, później jako przystawkę obiadową, a dziś to nawet obiad na postne dni - pyrki z grziczką, czyli pyry z gzikiem. Każdy z nas zna ziemniaki pieczone w mundurkach z twarogiem, rozrobionym mlekiem czy śmietaną z dodatkiem szczypiorku, rzodkiewki czy koperku.

Pieczona gęś z jabłkami

Składniki :
Będą nam potrzebne: 1 średnia gęś, 5 jabłek, 5 ząbków czosnku,
cebula, majeranek, sól, pieprz, słodka papryka.

Przygotowanie :
Młodą gęś oczyszczamy starannie i nacieramy dobrze solą wewnątrz i na zewnątrz. Nadziewamy jabłkami pokrojonymi z winem. Na brytfannie wykładamy pokrojoną cebulę i wykładamy gęś. Pieczemy w piecu, polewając z początku wodą, a później własnym jej tłuszczem. Na wydaniu obłożyć ją jabłkami, które byty wewnątrz. Sos przygotowujemy z wytopionego tłuszczu, zaprawiając go trochę mąką, zagotowujemy i podajemy w sosjerce.

Modra kapusta

Składniki:
Będą nam potrzebne: 1 główka kapusty (około 1,5 kg), 3 łyżki octu, 1 goździk,
1 kg jabłek, 100 g borówek, 1 cebula średnia, sok z cytryny, sól i pieprz.

Przygotowanie:
Surową modrą kapustę szatkujemy lub kroimy nożem w cienkie paseczki. Kapustę wrzucamy do gotującej, lekko posolonej wody z dodatkiem octu i goździków. Gdy kapusta jest miękka, odcedzamy ją. Na odrobinie oliwy z oliwek zasmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy obrane ze skórki i starte na tarce jabłka i pokrojone borówki. Wszystko razem zasmażamy, stopniowo dodając modrą kapustę. Przyprawiamy odrobiną cukru, pieprzu, soli i soku z cytryny.

Rogale świętomarcińskie

składniki na masę:
na 7-8 sztuk rogali
1/2 szklanki białego maku, 1/2 szklanki okruchów
biszkoptowych, 1/2 szklanki cukru, 60 g orzechów, 60 g rodzynek,
200 g margaryny, 5 ml aromatu migdałowego

składniki na ciasto:
2-2,5 szklanki mąki, 1 jajko, 1/4 kostki drożdży (12,5 g),
2 łyżki cukru, 1/2 szklanki ciepłego mleka,
2 łyżki oleju, 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie masy:
Mak należy opłukać wodą, a następnie zaparzyć i odstawić na godzinę. Tak przygotowany mak odsączamy i dwukrotnie mielimy. Orzechy możemy podsuszyć w piekarniku przez kilka minut. Kroimy je drobno. Do maku w tym czasie dodajemy cukier i margarynę. Dusimy masę na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy masa będzie ciepła, a wszystkie składniki połączą się, dodajemy orzechy, rodzynki oraz aromat migdałowy. Dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy, by masa wystygła.

Przygotowanie ciasta:
Najpierw przesiewamy mąkę. Do ciepłego mleka dodajemy drożdży, odrobinę cukru i soli, i mąki. Pozostawiamy na kilka minut. Następnie do mąki dodajemy drożdże z mlekiem, cukier, sól oraz roztrzepane jajko. Mieszamy wszystko, aż powstanie jednolita gęsta masa. Dodajemy następnie olej. Wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy je w lodówce na kilka godzin. Następnie rozwałkowujemy, smarujemy margaryną i składamy ciasto na trzy części. Sklejamy brzegi i ponownie rozwałkowujemy. Robimy tak jeszcze kilka razy, by uzyskać około 12-16 warstw. Następnie odkładamy ciasto do lodówki, najlepiej na noc.

Formujemy rogale. Będą nam potrzebne ciasto, masa makowa, jajko roztrzepane z łyżką wody. Cienko rozwałkowujemy ciasto. Kroimy je na wydłużone trójkąty. Z pomocą rękawa cukierniczego nakładamy masę makową. Zawijamy najszerszy koniec jeden raz. Nacinamy go. Następnie zawijamy rogal, tak by to rozcięcie rozeszło się na boki. Zwijamy w stronę wierzchołka. Końcówki zakręcamy do środka. Tak przygotowane rogale wykładamy na płaską blaszkę i smarujemy roztrzepanym jajkiem z wodą. Wypiekamy przez 30-35 minut przy temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu rogale odstawiamy do wystygnięcia. Następnie lukrujemy i posypujemy orzechami włoskimi.

FLESZ: Elektryczne samoloty nadlatują.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3