Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gęsina, rogale marcińskie i indyk. Potrawy na narodowe święta [PRZEPISY]

Elżbieta Podolska
Ireneusz Ptak, szef kuchni Restauracji de Rome w hotelu Rzymskim serwuje wspaniałą pieczoną gęś  z sosem i kapustą
Ireneusz Ptak, szef kuchni Restauracji de Rome w hotelu Rzymskim serwuje wspaniałą pieczoną gęś z sosem i kapustą Paweł Miecznik
Narodowe święta w różnych krajach świata obchodzone są także kulinarnie, specjalnymi potrawami czy deserami. U nas w Święto Niepodległości jada się gęsinę, a w Poznaniu w dniu imienin Marcina oczywiście rogale świętomarcińskie. Jednak rekordy popularności bije indyk w Stanach Zjednoczonych na Święto Dziękczynienia. Zjada się go tego dnia ponad 45 mln sztuk. Co podaje się na świątecznych stołach w innych państwach? - pisze Elżbieta Podolska

Jak twierdzą znawcy tematu, gęsina zjadana jest teraz nie tyle żeby uczcić najlepszym mięsem Święto Niepodległości, a z bardziej prozaicznego powodu: teraz wybija się stada przed zimą a jadano ją przecież zanim staliśmy się wolnym krajem. Co ciekawe trzy lata temu o gęsinie nikt nie mówił, nie było jej w polskich restauracjach. Zniknęła też z wiejskich zagród, a tradycję rodzinnego pieczenia gęsi pokryła gruba warstwa kurzu zapomnienia. Nasze gęsi trafiały głównie do Niemiec.

Dzisiaj sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Po rozpoczęciu akcji przez Slow Food Polska powoli wraca tradycja przygotowywania u nas potraw z gęsiny. Co prawda, ciągle gęsinę w ponad 90% eksportujemy do Niemiec, jednak coraz częściej właśnie w Święto Niepodległości pieczone gęsi trafiają na nasze stoły. Spożycie tego mięsa wzrosło ponaddwukrotnie i dzisiaj około 1500 ton gęsiny zjadają sami Polacy. Cóż, nie jest to imponująca ilość wobec 20 000 ton eksportu do Niemiec, ale tendencja jest pozytywna. Do tego dochodzi ogromne zainteresowanie gęsiną wśród najlepszych szefów kuchni w Polsce.

Nie ważne co się je. Ważne, żeby zjeść w dobrym towarzystwie!

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Nie na gramy, ale na kilogramy
Jacek Szklarek, pomysłodawca akcji i prezes Slow Food Polska podkreśla jednak, że "restauracje i gastronomia w przypadku gęsiny to jednak koło zamachowe istoty całej akcji, której celem jest przywrócenie tradycji domowego pieczenia i przyrządzania gęsiny, tak by przysłowiowy Kowalski zjadał nie 30-35 gramów tego doskonałego mięsa rocznie, ale przynajmniej pół kilograma.

W Poznaniu można wybrać się na smakowitą pieczoną gęś do Restauracji de Rome w hotelu Rzymskim i w Concordia Taste.

Popularna gąska
Gęsinę zjadają także inne nacje. Węgrzy są drugim co do wielkości producentem tego drobiu, zajadają się smalcem, który można kupić w dużych, plastikowych wiaderkach z napisem "Libazsir". Uwielbiają także gęsie skwarki, które dodają jako składniki w czasie wypieku... do pieczywa. Niemieccy protestanci jedzą gęsinę pieczoną na wigilię, Anglicy faszerowaną cebulą i świeżą szałwią w dzień św. Michała - 29 września, na pamiątkę zwycięstwa floty angielskiej nad hiszpańską Armadą w 1588 roku.

Z kuchni żydowskiej wywodzi się popularny przysmak gęsie pipki, czyli szyjki faszerowane m.in. wątrobą z rodzynkami. We Włoszech produkowana jest salami gęsia d'occa, która powstaje z napełnienia szyjek mieszaniną mięsa i smalcu gęsiego. Słowacy w Slovenskim Grobie, wsi liczącej około 1800 mieszkańców, mają kilkanaście restauracji, w których gości podejmuje się wybornym gęsim mięsiwem. Tam też pod koniec sierpnia organizowane są specjalne "Dni Gęsi".

Kuzyn popularniejszy
Jednak gęsina pozostaje w tyle za najpopularniejszą potrawą podawaną z okazji święta, jaką jest indyk na Święto Dziękczynienia w Stanach Zjednoczonych. To takie trochę nasze dożynki obchodzone co roku w ostatni czwartek listopada.

W przeciwieństwie do innych świąt takich jak: Halloween, Fourth of July czy Labor Day, które spędza się na wolnym powietrzu, to celebrowane jest w domach wśród rodziny oraz przyjaciół. Dla wielu Amerykanów dzień ten oznacza początek czterodniowego weekendu jak również rozpoczęcia sezonu zakupowego przed Bożym Narodzeniem.

Indyka podaje się na przeróżne sposoby i faszerowanego przeróżnymi dodatkami - od chleba po jabłka, jak kto woli i jaki ma przepis rodzinny w zeszycie. Można także kupić już takiego przygotowanego do pieczenia. Wystarczy po prostu włożyć do piekarnika.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Święto na słodko - nie tylko rogale marcińskie
Grecja Dzień Niepodległości, który przypada 25 marca i upamiętnia rocznicę wybuchu powstania przeciwko Turkom celebruje raczej - przy słodkościach. Podaje się przeróżne ciasteczka miodowe podczas odpustów i rodzinnych spotkań. Grecy są bardzo rodzinni i uwielbiają siedzieć w gronie przyjaciół i smakować. Dla nich każde święto jest powodem do urządzenia kulinarnej uczty, na której podaje się wszystko to, co najlepsze można dostać w danym czasie na rynku, czy zebrać w ogrodzie.

Ciasteczka i tańce ogniste
Tradycyjnymi ciasteczkami podejmują także gości Katalończycy podczas La Merce - święta Barcelony. Jest ono poświęcone patronce regionu - Matce Bożej Miłosierdzia obchodzone od 22 do 25 września. Oznacza pożegnanie wiosny i przywitanie jesieni.

Odbywa się wtedy wiele pokazów, koncertów, tańców ulicznych, pokazów sztucznych ogni. Kulminacyjny dzień to 24 września. Budowane są wieże - castells a o północy odbywa się tzw. correfoc, czyli parada demonów i diabłów, której towarzyszy pokaz fajerwerków.

Po cesarsku i królewsku
W Wielkiej Brytanii nie ma specjalnych potraw podawanych z okazji święta państwowego, ale najpopularniejszą potrawą na wybrane okazje jest coronation chicken. Wymyślono je specjalnie dla młodej królowej Elżbiety II i podano na bankiecie koronacyjnym w 1953 roku. Od tego czasu podawane jest przy szczególnych okazjach.

Austriacy wolą zamiast delikatnej sałatki z kurczaka porządny kawał mięsa przy okazji świętowania, czyli Winer Tafelspietz.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski