Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega: W pieczarkach jednej z firm wykryto substancję alergiczną

Anastazja Bezduszna
W produkcie Pieczarki marynowane całe KRISTER zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono zawartość ogólnego dwutlenku siarki
W produkcie Pieczarki marynowane całe KRISTER zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono zawartość ogólnego dwutlenku siarki GIS
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono zawartość ogólnego dwutlenku siarki (E 220) na poziomie 62,6 ± 4,3 mg/kg. Spożycie produktu przez osoby z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny może wywołać u nich reakcję alergenną.

Chodzi o produkt Pieczarki marynowane całe Krister, 900 g. To w nich Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła zawartość ogólnego dwutlenku siarki. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności składnika alergennego.

Osoby z alergią bądź nietolerancją na dwutlenek siarki i siarczyny nie powinny spożywać partii numer 1 produktu (Data minimalnej trwałości: 01.2020). Producentem jest Gospodarstwo Rolno-Ogrodnicze Zakład Produkcyjny Krister Teresa Krupa, ul. Hallera 26, 33-200 Dąbrowa Tarnowska.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują wycofanie produktu z obrotu. Producent rozpoczął proces wycofywania od kontrahentów całego asortymentu (pieczarki całe i krojone o gramaturach 300 g i 900 g) bez względu na numer partii i datę minimalnej trwałości.

Zobacz też: Sanepid wycofuje ser znanej firmy! W serze popularnej firmy wykryto szkodliwą bakterie. Producent wycofuje partie

Prowadzone jest postępowanie wyjaśniające organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej we współpracy z producentem w celu określenia źródła występowania dwutlenku siarki w produkcie.

Sprawdź też:

Covid nie odpuszcza. Będą kontrole

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Dlaczego GIS nie wycofuje pieczarki od pieczarkarza z pow. Sokołowskiego ,gm Repki ,Bronisze , tam wykryto GLIN( aluminium) w pieczarce , żeby było jeszcze straszniej , to ten producent zapewnia że posiada certyfikat GLOBALG.A.P. Otrzymał go bo produkuje pieczarki na regałach aluminiowych (podłoże kwaśne) badania pieczarki na zawartość GLINU to 2,67m/kg w jednym kilogramie . Oczywiście badania nieakredytowane wykonane na podstawie norm dla makaronów . SANEPID siedzi cicho i tuszuje problem- DLACZEGO

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3