Gnocchi
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- ok. 300g mąki
- sól
- olej
- starta gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki gotujemy, solimy i przepuszczamy przez praskę tak, aby nie zostały grudki. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i dodajemy stopniowo mąkę. Wyrabiamy ciasto i kulamy male kulki, posypujemy je mąką. W jednej ręce trzymamy widelec, a w drugiej ziemniaczana kulkę i kulamy nią po widelcu lekko dociskając tak aby pojawił nam się wzorek. Tak oto gotowe gnocchi gotujemy w osolonym wrzątku z odrobina oleju, wyławiamy 2 minuty po wypłynięciu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?