Godzina dla Ziemi 2019: W Poznaniu zapraszają na kolację bez prądu. Kucharze będą gotować na ogniu, a goście jeść przy świecach

AB
Tego dnia w restauracji Concordia Taste odbędzie się "Kolacja dla Ziemi"
Tego dnia w restauracji Concordia Taste odbędzie się "Kolacja dla Ziemi" Pixabay
30 marca z inicjatywy WWF obchodzimy Earth Hour 2019, czyli Godzinę dla Ziemi. To akcja w ramach której miliony ludzi i instytucji na całym świecie wyłączają prąd, żeby wyrazić swoją solidarność z pro-ekologicznym myśleniem o naszej planecie. W Poznaniu w ramach tej akcji zaplanowana jest "Kolacja dla Ziemi", podczas której kilkunastu poznańskich kucharzy będzie gotowało dla gości wyłącznie na ogniu.

Godzina dla Ziemi to akcja zainicjowana przez WWF przypadająca w ostatnią sobotę marca. Właśnie wtedy od godziny 20.30 do 21.30 miliony ludzi i instytucji na całym świecie na godzinę rezygnuje z używania prądu, zwracając w ten sposób uwagę na konieczność dbania o kondycję naszej planety. W tym roku akcja odbywa się pod hasłem #nieniszczedomu.

Tego dnia w restauracji Concordia Taste odbędzie się "Kolacja dla Ziemi". Bez piekarników, robotów kuchennych, blenderów, mikserów, opiekaczy, a nawet bez światła. Za to z żywym ogniem z paleniska, świecami i akustyczną muzyką na żywo.

Na oczach gości kolację przygotuje dziewięciu znakomitych szefów kuchni, mi.in Ernest Jagodziński z Autentyku, Patryk Dziamski z Aromy, Dawid Łagowski z Pałacu Mierzęcin, Dominik Narloch z Cuciny i oczywiście Tomek Olewski z Concordia Taste.

Czytaj też: Zające Starego Browaru: Ile kosztują i kiedy można je kupić?

- Będziemy gotować z tego, co daje nam ziemia – wyjaśnia Tomek Olewski szef kuchni Concordia Taste. - Na żywym ogniu upieczemy najlepsze mięso, które podamy z sezonowymi warzywami i aromatycznymi przyprawami. Pokażemy, że tradycyjne techniki przyrządzania potraw wciąż są atrakcyjne i że warto je pielęgnować – dodaje.

W menu znajdzie się m.in. szkockie jajo z ryby w liściach chrzanu i glinie, szarpana wołowina pieczona na ogniu, owoce w miodzie oraz naturalne różowe wino z polskiej winnicy Domu Bliskowice.

Goście usiądą przy długim wspólnym stole, zza którego cały czas będą mogli obserwować proces przyrządzania dań przez kucharzy. Wysłuchają też mini-wykładu Katarzyny Jędrzejczyk Briks, która opowie, jak na co dzień w swoim domu pielęgnować ekologiczne zachowania i minimalizować degradację środowiska. Czas umili muzyka grana żywo... oczywiście bez użycia prądu.

ZOBACZ TEŻ:

O ile tańsze są produkty marek własnych? Sprawdź

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3