Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Godzina dla Ziemi 2019: W Poznaniu zapraszają na kolację bez prądu. Kucharze będą gotować na ogniu, a goście jeść przy świecach

AB
Tego dnia w restauracji Concordia Taste odbędzie się "Kolacja dla Ziemi"
Tego dnia w restauracji Concordia Taste odbędzie się "Kolacja dla Ziemi" Pixabay
30 marca z inicjatywy WWF obchodzimy Earth Hour 2019, czyli Godzinę dla Ziemi. To akcja w ramach której miliony ludzi i instytucji na całym świecie wyłączają prąd, żeby wyrazić swoją solidarność z pro-ekologicznym myśleniem o naszej planecie. W Poznaniu w ramach tej akcji zaplanowana jest "Kolacja dla Ziemi", podczas której kilkunastu poznańskich kucharzy będzie gotowało dla gości wyłącznie na ogniu.

Godzina dla Ziemi to akcja zainicjowana przez WWF przypadająca w ostatnią sobotę marca. Właśnie wtedy od godziny 20.30 do 21.30 miliony ludzi i instytucji na całym świecie na godzinę rezygnuje z używania prądu, zwracając w ten sposób uwagę na konieczność dbania o kondycję naszej planety. W tym roku akcja odbywa się pod hasłem #nieniszczedomu.

Tego dnia w restauracji Concordia Taste odbędzie się "Kolacja dla Ziemi". Bez piekarników, robotów kuchennych, blenderów, mikserów, opiekaczy, a nawet bez światła. Za to z żywym ogniem z paleniska, świecami i akustyczną muzyką na żywo.

Na oczach gości kolację przygotuje dziewięciu znakomitych szefów kuchni, mi.in Ernest Jagodziński z Autentyku, Patryk Dziamski z Aromy, Dawid Łagowski z Pałacu Mierzęcin, Dominik Narloch z Cuciny i oczywiście Tomek Olewski z Concordia Taste.

Czytaj też: Zające Starego Browaru: Ile kosztują i kiedy można je kupić?

- Będziemy gotować z tego, co daje nam ziemia – wyjaśnia Tomek Olewski szef kuchni Concordia Taste. - Na żywym ogniu upieczemy najlepsze mięso, które podamy z sezonowymi warzywami i aromatycznymi przyprawami. Pokażemy, że tradycyjne techniki przyrządzania potraw wciąż są atrakcyjne i że warto je pielęgnować – dodaje.

W menu znajdzie się m.in. szkockie jajo z ryby w liściach chrzanu i glinie, szarpana wołowina pieczona na ogniu, owoce w miodzie oraz naturalne różowe wino z polskiej winnicy Domu Bliskowice.

Goście usiądą przy długim wspólnym stole, zza którego cały czas będą mogli obserwować proces przyrządzania dań przez kucharzy. Wysłuchają też mini-wykładu Katarzyny Jędrzejczyk Briks, która opowie, jak na co dzień w swoim domu pielęgnować ekologiczne zachowania i minimalizować degradację środowiska. Czas umili muzyka grana żywo... oczywiście bez użycia prądu.

ZOBACZ TEŻ:

Chętnie sięgamy po marki własne. W niektórych dyskontach stanowią one ponad połowę koszyka.Zobacz ranking --->

O ile tańsze są produkty marek własnych? Sprawdź

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski