Godzina dla Ziemi 2019: W Poznaniu zapraszają na kolację bez prądu. Kucharze będą gotować na ogniu, a goście jeść przy świecach

AB
Tego dnia w restauracji Concordia Taste odbędzie się "Kolacja dla Ziemi"
Tego dnia w restauracji Concordia Taste odbędzie się "Kolacja dla Ziemi" Pixabay
30 marca z inicjatywy WWF obchodzimy Earth Hour 2019, czyli Godzinę dla Ziemi. To akcja w ramach której miliony ludzi i instytucji na całym świecie wyłączają prąd, żeby wyrazić swoją solidarność z pro-ekologicznym myśleniem o naszej planecie. W Poznaniu w ramach tej akcji zaplanowana jest "Kolacja dla Ziemi", podczas której kilkunastu poznańskich kucharzy będzie gotowało dla gości wyłącznie na ogniu.

Godzina dla Ziemi to akcja zainicjowana przez WWF przypadająca w ostatnią sobotę marca. Właśnie wtedy od godziny 20.30 do 21.30 miliony ludzi i instytucji na całym świecie na godzinę rezygnuje z używania prądu, zwracając w ten sposób uwagę na konieczność dbania o kondycję naszej planety. W tym roku akcja odbywa się pod hasłem #nieniszczedomu.

Tego dnia w restauracji Concordia Taste odbędzie się "Kolacja dla Ziemi". Bez piekarników, robotów kuchennych, blenderów, mikserów, opiekaczy, a nawet bez światła. Za to z żywym ogniem z paleniska, świecami i akustyczną muzyką na żywo.

Na oczach gości kolację przygotuje dziewięciu znakomitych szefów kuchni, mi.in Ernest Jagodziński z Autentyku, Patryk Dziamski z Aromy, Dawid Łagowski z Pałacu Mierzęcin, Dominik Narloch z Cuciny i oczywiście Tomek Olewski z Concordia Taste.

Czytaj też: Zające Starego Browaru: Ile kosztują i kiedy można je kupić?

- Będziemy gotować z tego, co daje nam ziemia – wyjaśnia Tomek Olewski szef kuchni Concordia Taste. - Na żywym ogniu upieczemy najlepsze mięso, które podamy z sezonowymi warzywami i aromatycznymi przyprawami. Pokażemy, że tradycyjne techniki przyrządzania potraw wciąż są atrakcyjne i że warto je pielęgnować – dodaje.

W menu znajdzie się m.in. szkockie jajo z ryby w liściach chrzanu i glinie, szarpana wołowina pieczona na ogniu, owoce w miodzie oraz naturalne różowe wino z polskiej winnicy Domu Bliskowice.

Goście usiądą przy długim wspólnym stole, zza którego cały czas będą mogli obserwować proces przyrządzania dań przez kucharzy. Wysłuchają też mini-wykładu Katarzyny Jędrzejczyk Briks, która opowie, jak na co dzień w swoim domu pielęgnować ekologiczne zachowania i minimalizować degradację środowiska. Czas umili muzyka grana żywo... oczywiście bez użycia prądu.

ZOBACZ TEŻ:

Chętnie sięgamy po marki własne. W niektórych dyskontach stanowią one ponad połowę koszyka.Zobacz ranking --->

O ile tańsze są produkty marek własnych? Sprawdź

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie