Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gołąbki według KGW Wieczyn (gmina Czermin)

red
Gołąbki według KGW Wieczyn (gmina Czermin)
Gołąbki według KGW Wieczyn (gmina Czermin) archiwum

Składniki:

  • główka kapusty,
  • 1 kg zmielonego mięsa (np. wieprzowego),
  • 2 woreczki ryżu
  • woreczek kaszy,
  • jajko,
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka i ostra, maggi, majeranek),
  • olej,
  • bulion.

Sposób przygotowania:
Z kapusty wyciąć głąb. Włożyć do dużego garnka z gotującą się wodą. Gotować tak długo, aż z łatwością będzie można oddzielać liście. Wybrać największe, ściąć z nich zgrubienie głównego nerwu. Ryż i kaszę ugotować al dente.

Cebulę pokroić i zeszklić na patelni. W misce dokładnie wymieszać mięso mielone, ryż, kaszę, cebulę, jajko, wyciśnięty czosnek i doprawić do smaku. Z farszu formować podłużne kulki.Na każdy liść kapusty nałożyć porcję farszu.

Następnie złożyć do środka lewą i prawą stronę liścia, po czym ściśle zawinąć w roladkę, by mięso nie wydostało się z gołąbków w czasie duszenia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski