Składniki:
- główka kapusty,
- 1 kg zmielonego mięsa (np. wieprzowego),
- 2 woreczki ryżu
- woreczek kaszy,
- jajko,
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka i ostra, maggi, majeranek),
- olej,
- bulion.
Sposób przygotowania:
Z kapusty wyciąć głąb. Włożyć do dużego garnka z gotującą się wodą. Gotować tak długo, aż z łatwością będzie można oddzielać liście. Wybrać największe, ściąć z nich zgrubienie głównego nerwu. Ryż i kaszę ugotować al dente.
Cebulę pokroić i zeszklić na patelni. W misce dokładnie wymieszać mięso mielone, ryż, kaszę, cebulę, jajko, wyciśnięty czosnek i doprawić do smaku. Z farszu formować podłużne kulki.Na każdy liść kapusty nałożyć porcję farszu.
Następnie złożyć do środka lewą i prawą stronę liścia, po czym ściśle zawinąć w roladkę, by mięso nie wydostało się z gołąbków w czasie duszenia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?