Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gołąbki z suszonymi grzybami z sośnieńskich lasów (gmina Sośnie)

Redakcja
Gołąbki z suszonymi grzybami z sośnieńskich lasów
Gołąbki z suszonymi grzybami z sośnieńskich lasów archiwum

Składniki:

  • 1 kapusta,
  • 0,5 kg ryżu,
  • 2 cebule,
  • 10 dag grzybów suszonych z naszych lasów,
  • 3 łyżki oleju,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki śmietany,
  • przyprawa maggi,
  • 1 szklanka rosołu,
  • pieprz,
  • 1 łyżka masła,
  • sól.

Sposób przygotowania:
Ryż włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i ugotować na sypko. Główkę kapusty włożyć do wrzącej, osolonej wody z olejem, zaparzyć, wyjąć i rozbierać liście. Grzyby namoczyć na kilka godzin, następnie ugotować.

Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Ugotowane grzyby wyjąć z wywaru i bardzo drobno posiekać. Zeszkloną cebulę i część grzybów połączyć z ugotowanym ryżem, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi. Na liściach z kapusty ułożyć porcję farszu i zwijać w rulon.

Gołąbki włożyć do rondla, zalać rosołem i dusić pod przykryciem. Śmietanę wymieszaną z mąką, połączyć z wywarem z grzybów i pozostałą częścią grzybów, zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski