Składniki:
- 1 kapusta,
- 0,5 kg ryżu,
- 2 cebule,
- 10 dag grzybów suszonych z naszych lasów,
- 3 łyżki oleju,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki śmietany,
- przyprawa maggi,
- 1 szklanka rosołu,
- pieprz,
- 1 łyżka masła,
- sól.
Sposób przygotowania:
Ryż włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i ugotować na sypko. Główkę kapusty włożyć do wrzącej, osolonej wody z olejem, zaparzyć, wyjąć i rozbierać liście. Grzyby namoczyć na kilka godzin, następnie ugotować.
Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Ugotowane grzyby wyjąć z wywaru i bardzo drobno posiekać. Zeszkloną cebulę i część grzybów połączyć z ugotowanym ryżem, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi. Na liściach z kapusty ułożyć porcję farszu i zwijać w rulon.
Gołąbki włożyć do rondla, zalać rosołem i dusić pod przykryciem. Śmietanę wymieszaną z mąką, połączyć z wywarem z grzybów i pozostałą częścią grzybów, zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?