ZOBACZ TEŻWielkopolanie za nią przepadają
Jeszcze do niedawna zrobienie dobrej golonki graniczyło z cudem. Gotowana czy pieczona godzinami i wciąż była twarda. Teraz znacznie poprawiła się ich jakość, a można kupić i takie specjalnie przygotowane do pieczenia., co znacznie ułatwia zadanie w kuchni. Tak czy owak jest to danie do zrobienia, kiedy mamy nieco czasu. Na szybko się nie da.
Składniki:
- 4 golonki
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Sposób przygotowania:
Golonki umyć i włożyć do garnka. Zalać wodą, doprawić.
Gotować około godziny.
Wyjąć ja z wody i poczekać aż przestygnie. Skórkę naciąć w szachownicę.
Natrzeć solą i czosnkiem (można posiekanym, ale też i nafaszerować kawałkami).
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Podlać wodą, w której gotowała się golonka.
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec ponad godzinę pamiętając, by co jakiś czas polewać ją sosem, w którym się piecze.
Idealnie komponuje się z chrzanem i pajdą świeżego chleba lub podana z zasmażaną kapustą kiszoną i ziemniaczkami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?