Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Golonka po chłopsku (gmina Wolsztyn)

red
Golonka po chłopsku
Golonka po chłopsku archiwum

Składniki:

  • 2 porcje golonki,
  • porcja włoszczyzny,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • miód pszczeli,
  • smalec domowy ze skwarkami,
  • cebula,
  • czosnek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:
Golonki płuczemy, przekładamy do naczynia z wrząca wodą dodając ziele angielskie i liść laurowy. Dodajemy włoszczyznę i przyprawiamy solą, pieprzem. Gotujemy około godziny i prawie miękkie mięso wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy w naczyniu do zapiekania.

Dodajemy 2 łyżki smalcu, cebulę pokrojoną w ćwiartki, 2 ząbki czosnku, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Całość polewamy niewielką ilością wywaru i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, pod koniec smarujemy miodem. Podajemy z kapustą kiszoną z grzybami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski