Składniki:
- 2 porcje golonki,
- porcja włoszczyzny,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- miód pszczeli,
- smalec domowy ze skwarkami,
- cebula,
- czosnek,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Golonki płuczemy, przekładamy do naczynia z wrząca wodą dodając ziele angielskie i liść laurowy. Dodajemy włoszczyznę i przyprawiamy solą, pieprzem. Gotujemy około godziny i prawie miękkie mięso wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy w naczyniu do zapiekania.
Dodajemy 2 łyżki smalcu, cebulę pokrojoną w ćwiartki, 2 ząbki czosnku, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Całość polewamy niewielką ilością wywaru i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, pod koniec smarujemy miodem. Podajemy z kapustą kiszoną z grzybami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?