Gotowanie na parze

Anastazja Bezduszna
123rf
Tradycja gotowania na parze wywodzi się z Chin i sięga ponad 6 tysięcy lat wstecz. Dziś przeżywa swój renesans. Nic w tym dziwnego - gotowanie na parze jest jednym z najzdrowszych sposobów termicznej obróbki jedzenia, który pozwala zachować zawarte w produktach wartości odżywcze, witaminy i białka.

Na straży zdrowia i smaku
Po pierwsze, wymagają tylko jednego urządzenia: parowaru lub dedykowanego do tego garnka. Po drugie, produkty spożywcze przygotowane tą metodą zachowują większość bezcennych dla zdrowia składników odżywczych i mineralnych. Podkreślone zostają ich naturalne smaki i aromaty, co pozwala ograniczyć użycie niezdrowych polepszaczy smaków m.in. soli i mieszanek przypraw wzbogacanych solą i glutaminianem sodu. Dla osób pragnących utrzymać sylwetkę lub zrzucić kilka kilogramów po zimie, nie bez znaczenia jest fakt, że gotowanie na parze nie wymaga dodawania tłuszczu. Żywność przygotowana w ten sposób ma obniżoną wartość kaloryczną, nie ulega rozgotowaniu, zachowuje naturalne kolory, soczystość i smak.

Nie warto gotować na parze
Na parze można gotować między innymi warzywa (również liściaste jak na przykład szpinak), ziemniaki, ryż, ryby, mięso i wiele innych produktów. Ale warto pamiętać, iż takie mięsa jak na przykład golonka, powinny się długo dusić w sosie. Trudno także przyrządzić na parze makaron al-dente. Od tego czy ugotujemy makaron na parze czy w tradycyjny sposób nie zyskamy ani nie stracimy wartości odżywczych produktu.

Jak gotować na parze?
Gotowanie na parze jest szybkie i proste. Wystarczy woda, bulion, odrobina wina oraz świeże produkty, by przyrządzić smaczny, pełnowartościowy posiłek. Jak zatem działa gotowanie na parze? Otóż woda podgrzewa się, wskutek czego powstaje para wodna, unosząca się do naczynia powyżej. Właśnie tam gotuje się potrawa. Niektóre warzywa, takie jak brokuły i kalafior, podczas tradycyjnego gotowania rozpadają się, a gotowanie ich na parze jest świetną alternatywą.

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

F
Farlendo

Mam od pół roku piekarnik z plus steamem i na początku byłem wręcz w szoku - myślałem, że jedzenie się nie przyrządziło. Tak zachowany kolor warzyw i tak soczyste mięso, że zapomniałem już, że może takie być.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3