Okazuje się jednak, że grill to znakomite narzędzie do przygotowywania całych uczt łącznie z deserami i kanapkami. Można przy jego pomocy doskonale eksperymentować. Tak naprawdę wszystko można grillować pod warunkiem, że jest świeże i odpowiednio zabezpieczone tak, by nie spadło z rusztu. Polecamy kilka przepisów na "dziwne" grillowe potrawy.
Pikantne tofu z grilla
Składniki: 50 dag tofu, 1/3 szklanki sosu sojowego, łyżka octu ryżowego, łyżka czosnku w proszku, łyżka mielonej papryki, łyżeczka mielonego pieprzu, 1,5 łyżeczki soli, łyżeczka mielonej, ostrej papryki, suszone zioła do smaku
Tofu osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym, podzielić na porcje. Sos sojowy wymieszać z octem i czosnkiem i zalać nim porcje tofu. Marynować 30 minut.
Po tym czasie tofu obsączyć z marynaty i panierować w wymieszanych pozostałych składnikach. Piec na średnio nagrzanym grillu przez około 5 minut z każdej strony. Podawać z sałatą, marynatami, ryżem.
Feta po grecku
Składniki: 20 dag sera feta, papryka zielona, cebula czerwona, pomidor, papryczka peperoni, oliwa z oliwek, oregano, papryka czerwona ostra.
Trzeba przygotować tacki do grillowania dokładnie smarując je oliwą. Fetę pokroić w grube plastry i ułożyć na tackach. Warzywa pokroić w plastry.
Na każdym kawałku fety ułożyć plaster pomidora, cebuli, papryki zielonej oraz drobno posiekaną papryczkę peperoni.
Całość posypać otartym w palcach oregano i ostrą papryką. Tacki przykryć folią aluminiową i grillować około 10 minut.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Grzyby na grillu
Składniki: 1 kg pieczarek, sól, pieprz, czosnek, ok. 1/2 l oliwy, zielona pietruszka, szczypiorek, ocet
Umyte i oczyszczone kapelusze grzybów oprószyć solą i pieprzem, ułożyć w misce, zalać oliwą. Przycisnąć talerzykiem, lekko obciążyć, pozostawić na kilka godzin w lodówce.
Grzyby odcedzić i upiec na grillu. Do odcedzonej oliwy dodać czosnek posiekany, zieloną pietruszkę i szczypiorek. Lekko podsmażyć, dodać do smaku octu. Przygotowaną zaprawą z oliwy polać upieczone grzyby i podawać.
Nadziewana bagietka
Składniki: 2 bagietki, 2 pomidory, papryka żółta, cebula, pieprz, sól, słoik ketchupu
Pomidory, paprykę i cebulę drobno posiekać. Zmieszać z ketchupem, doprawić solą i pieprzem. Kawałki bułki wydrążyć i napełnić farszem. Opiekać na grillu 15 minut.
Aromatyczna bułka
Składniki: 15 kawałków bułki, 2 łyżki oleju, łyżka soku z cytryny, 3 ząbki czosnku, biały pieprz, sól
Czosnek utrzeć z solą, dodać olej, sok z cytryny i pieprz, odstawić na 5 godzin do lodówki. Kromki bułki smarować sosem i rumienić na rozgrzanym ruszcie.
Camembert z żurawiną
Składniki: dwa sery camember, łyżka oliwy z oliwek, pieprz, dżem żurawinowy
Camemberty posmarować oliwą i posypać pieprzem. Zawinąć w folię aluminiową - każdy oddzielnie.
Grillować z obu stron po około 3 minuty. Następnie rozwinąć z folii, lekko naciąć i w środek położyć łyżkę dżemu żurawinowego. Podawać od razu.
Oscypek z rumianym licem
Składniki: oscypek, plaster boczku wędzonego, konfitury z borówek
Oscypek kroimy w plastry. Na tacce aluminiowej posmarowanej olejem kładziemy oscypka i boczek.
Na koniec podajemy z żurawiną.
Boczniaki z rusztu
Składniki: 6 boczniaków, vegeta, 10 dag tartego sera mozarella, 6 pomidorów (bez skóry i pestek), 4 łyżki tartej bułki, oliwa, Ajvar (bułgarska pasta z bakłażanów dostępna w delikatesach).
Boczniaki umyć i wysuszyć. Grzyby panierować w oliwie doprawionej vegetą mix do grilla i tartej bułce. Odstawić na 20 minut w chłodne miejsce.
Boczniaki smażyć na średnio rozgrzanym ruszcie 2-3 minuty z każdej strony. Pod koniec grillowania jedną stronę posypać tartym serem, pomidorami pokrojonymi w kostkę i polać pastą warzywną Ajvar.
Podawać z pieczonymi ziemniakami i dodatkiem masła koperkowego.
Szaszłyki serowe
Składniki: 4 kawałki bułki, 2 plastry sera żółtego, 8 plasterków salami, 10 dag mąki, jajko, 1 litr mleka, sól
Bułki okroić ze skórki. Miąższ, ser i wędlinę pociąć na kwadraty. Na patyczki nabijać na przemian bułkę, salami i ser. Z mąki, jajka, mleka i soli przygotować gładkie ciasto. Zanurzać w nim szaszłyki i piec na tackach grillowych trzy minuty.
Jajka w pomidorach
Składniki: 4 pomidory jednakowej wielkości, 2 łyżki oliwy, 4 jajka, sól, świeżo zmielony pieprz, zielenina
Pomidory opłukać, wytrzeć, ściąć wierzchy, wyjąć pestki, osączyć z soku, skropić oliwą, oprószyć pieprzem. Jajka umyć, wbić po jednym do każdej pomidorowej miseczki, posolić.
Każdego pomidora położyć na kawałku aluminiowej folii, zawinąć, położyć na ruszcie, piec 15-20 min, aby jajko się ścięło. Rozwinąć folię, posypać zieleniną.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?