18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Grill: Potrawy nie tylko dla wegetarian

Elżbieta Podolska
Grillowanie kojarzy się większości z nas z pieczeniem kiełbasy, albo kawałków mięsa. Mimo że jest to narodowy "sport" Polaków, to jesteśmy raczej tradycjonalistami. Jeśli grill, to jakie potrawy?

Okazuje się jednak, że grill to znakomite narzędzie do przygotowywania całych uczt łącznie z deserami i kanapkami. Można przy jego pomocy doskonale eksperymentować. Tak naprawdę wszystko można grillować pod warunkiem, że jest świeże i odpowiednio zabezpieczone tak, by nie spadło z rusztu. Polecamy kilka przepisów na "dziwne" grillowe potrawy.

Pikantne tofu z grilla

Składniki: 50 dag tofu, 1/3 szklanki sosu sojowego, łyżka octu ryżowego, łyżka czosnku w proszku, łyżka mielonej papryki, łyżeczka mielonego pieprzu, 1,5 łyżeczki soli, łyżeczka mielonej, ostrej papryki, suszone zioła do smaku

Tofu osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym, podzielić na porcje. Sos sojowy wymieszać z octem i czosnkiem i zalać nim porcje tofu. Marynować 30 minut.

Po tym czasie tofu obsączyć z marynaty i panierować w wymieszanych pozostałych składnikach. Piec na średnio nagrzanym grillu przez około 5 minut z każdej strony. Podawać z sałatą, marynatami, ryżem.

Feta po grecku

Składniki: 20 dag sera feta, papryka zielona, cebula czerwona, pomidor, papryczka peperoni, oliwa z oliwek, oregano, papryka czerwona ostra.

Trzeba przygotować tacki do grillowania dokładnie smarując je oliwą. Fetę pokroić w grube plastry i ułożyć na tackach. Warzywa pokroić w plastry.

Na każdym kawałku fety ułożyć plaster pomidora, cebuli, papryki zielonej oraz drobno posiekaną papryczkę peperoni.

Całość posypać otartym w palcach oregano i ostrą papryką. Tacki przykryć folią aluminiową i grillować około 10 minut.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Grzyby na grillu

Składniki: 1 kg pieczarek, sól, pieprz, czosnek, ok. 1/2 l oliwy, zielona pietruszka, szczypiorek, ocet

Umyte i oczyszczone kapelusze grzybów oprószyć solą i pieprzem, ułożyć w misce, zalać oliwą. Przycisnąć talerzykiem, lekko obciążyć, pozostawić na kilka godzin w lodówce.

Grzyby odcedzić i upiec na grillu. Do odcedzonej oliwy dodać czosnek posiekany, zieloną pietruszkę i szczypiorek. Lekko podsmażyć, dodać do smaku octu. Przygotowaną zaprawą z oliwy polać upieczone grzyby i podawać.

Nadziewana bagietka

Składniki: 2 bagietki, 2 pomidory, papryka żółta, cebula, pieprz, sól, słoik ketchupu

Pomidory, paprykę i cebulę drobno posiekać. Zmieszać z ketchupem, doprawić solą i pieprzem. Kawałki bułki wydrążyć i napełnić farszem. Opiekać na grillu 15 minut.

Aromatyczna bułka

Składniki: 15 kawałków bułki, 2 łyżki oleju, łyżka soku z cytryny, 3 ząbki czosnku, biały pieprz, sól

Czosnek utrzeć z solą, dodać olej, sok z cytryny i pieprz, odstawić na 5 godzin do lodówki. Kromki bułki smarować sosem i rumienić na rozgrzanym ruszcie.

Camembert z żurawiną

Składniki: dwa sery camember, łyżka oliwy z oliwek, pieprz, dżem żurawinowy

Camemberty posmarować oliwą i posypać pieprzem. Zawinąć w folię aluminiową - każdy oddzielnie.
Grillować z obu stron po około 3 minuty. Następnie rozwinąć z folii, lekko naciąć i w środek położyć łyżkę dżemu żurawinowego. Podawać od razu.

Oscypek z rumianym licem

Składniki: oscypek, plaster boczku wędzonego, konfitury z borówek

Oscypek kroimy w plastry. Na tacce aluminiowej posmarowanej olejem kładziemy oscypka i boczek.
Na koniec podajemy z żurawiną.

Boczniaki z rusztu

Składniki: 6 boczniaków, vegeta, 10 dag tartego sera mozarella, 6 pomidorów (bez skóry i pestek), 4 łyżki tartej bułki, oliwa, Ajvar (bułgarska pasta z bakłażanów dostępna w delikatesach).

Boczniaki umyć i wysuszyć. Grzyby panierować w oliwie doprawionej vegetą mix do grilla i tartej bułce. Odstawić na 20 minut w chłodne miejsce.

Boczniaki smażyć na średnio rozgrzanym ruszcie 2-3 minuty z każdej strony. Pod koniec grillowania jedną stronę posypać tartym serem, pomidorami pokrojonymi w kostkę i polać pastą warzywną Ajvar.
Podawać z pieczonymi ziemniakami i dodatkiem masła koperkowego.

Szaszłyki serowe

Składniki: 4 kawałki bułki, 2 plastry sera żółtego, 8 plasterków salami, 10 dag mąki, jajko, 1 litr mleka, sól

Bułki okroić ze skórki. Miąższ, ser i wędlinę pociąć na kwadraty. Na patyczki nabijać na przemian bułkę, salami i ser. Z mąki, jajka, mleka i soli przygotować gładkie ciasto. Zanurzać w nim szaszłyki i piec na tackach grillowych trzy minuty.

Jajka w pomidorach

Składniki: 4 pomidory jednakowej wielkości, 2 łyżki oliwy, 4 jajka, sól, świeżo zmielony pieprz, zielenina

Pomidory opłukać, wytrzeć, ściąć wierzchy, wyjąć pestki, osączyć z soku, skropić oliwą, oprószyć pieprzem. Jajka umyć, wbić po jednym do każdej pomidorowej miseczki, posolić.

Każdego pomidora położyć na kawałku aluminiowej folii, zawinąć, położyć na ruszcie, piec 15-20 min, aby jajko się ścięło. Rozwinąć folię, posypać zieleniną.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie