ZOBACZ TEŻ: Bez śniadania nie wychodź z domu
Podobno jej pierwsze wersje sięgają korzeniami prastarych receptur, które można znaleźć już w starożytnych rzymskich książkach kucharskich. Nowoczesna forma grillowanego sandwicza stała się popularna w Ameryce w latach 20 - tych XX wieku, do dziś nie wiadomo kto był jej pomysłodawcą. W Ameryce "Grilled cheese" jest tak lubiana, że kwiecień został ogłoszony narodowym miesiącem tej kanapki. Podpowiadamy, jak ją przygotować.
Sława grillowanej kanapki rozpoczęła się w latach 20 ubiegłego wieku, w Stanach Zjednoczonych i rosła wraz ze zbliżającym się Wielkim Kryzysem. Ta popularność wynikała z powszechnej dostępności składników kanapki oraz ich niewygórowanych cen. Kanapki "Grilled cheese" były więc nie tylko ekonomiczne, ale także proste do wykonania i bardzo smaczne. Na początku była to pojedyncza kromka chleba tostowego z roztopionym serem żółtym. W latach 60-tych ta wersja została wzbogacona o drugą kromkę.
Tym prostym sposobem kanapka stała się bardziej sycąca, a ponadto mieściła się w niej większa ilość nadzienia. Zaczęto serwować ją w towarzystwie zupy pomidorowej - był to standardowy amerykański zestaw na lunch. Pierwsze tradycyjne "Grilled cheese" składały się z jasnego pieczywa i sera, a przyrządzało się je podsmażając na patelni - co dalej jest praktykowane.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
- Dziś mamy niezliczoną ilość wersji tej sławnej kanapki, właściwie można ją przygotować w zależności od upodobań. Możemy wykorzystywać różne rodzaje pieczywa oraz eksperymentować z rozmaitymi rodzajami żółtego sera. Świetnie sprawdza się gouda, ponieważ jest to ser, który bardzo dobrze się topi i jest ciągnący. Przysmak można urozmaicić świeżymi warzywami: pomidorami, cebulą, porem, liśćmi szpinaku, a także wędliną - mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach, producenta serów żółtych typu holenderskiego i szwajcarskiego. - Aby przygotować kanapkę "Grilled cheese" musimy podsmażyć ją na patelni albo zapiec w opiekaczu lub piekarniku.
Kanapka "Grilled cheese" z pomidorami i liśćmi szpinaku
Składniki:
- kilka kromek chleba graham
- 12 plastrów pomidora
- opakowanie żółtego sera Gouda MSM Mońki
- świeże liście szpinaku
- masło
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Pomidora pokrój w plasterki, na patelni roztop trochę masła.
Na każdej kromce chleba ułóż po dwa plastry sera Gouda, po jednym plastrze pomidora i liście szpinaku.
Całość dopraw pieprzem i solą do smaku.
Następnie ułóż kanapki na patelni i grilluj aż chleb nabierze złotobrązowego koloru, a ser się roztopi.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?