18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Grillowana kanapka z żółtym serem

ELKA
Znasz kanapkę "Grilled cheese"? To niezwykle popularna w Ameryce, a zarazem prosta grillowana kanapka z serem żółtym.

ZOBACZ TEŻ: Bez śniadania nie wychodź z domu

Podobno jej pierwsze wersje sięgają korzeniami prastarych receptur, które można znaleźć już w starożytnych rzymskich książkach kucharskich. Nowoczesna forma grillowanego sandwicza stała się popularna w Ameryce w latach 20 - tych XX wieku, do dziś nie wiadomo kto był jej pomysłodawcą. W Ameryce "Grilled cheese" jest tak lubiana, że kwiecień został ogłoszony narodowym miesiącem tej kanapki. Podpowiadamy, jak ją przygotować.

Sława grillowanej kanapki rozpoczęła się w latach 20 ubiegłego wieku, w Stanach Zjednoczonych i rosła wraz ze zbliżającym się Wielkim Kryzysem. Ta popularność wynikała z powszechnej dostępności składników kanapki oraz ich niewygórowanych cen. Kanapki "Grilled cheese" były więc nie tylko ekonomiczne, ale także proste do wykonania i bardzo smaczne. Na początku była to pojedyncza kromka chleba tostowego z roztopionym serem żółtym. W latach 60-tych ta wersja została wzbogacona o drugą kromkę.

Tym prostym sposobem kanapka stała się bardziej sycąca, a ponadto mieściła się w niej większa ilość nadzienia. Zaczęto serwować ją w towarzystwie zupy pomidorowej - był to standardowy amerykański zestaw na lunch. Pierwsze tradycyjne "Grilled cheese" składały się z jasnego pieczywa i sera, a przyrządzało się je podsmażając na patelni - co dalej jest praktykowane.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

- Dziś mamy niezliczoną ilość wersji tej sławnej kanapki, właściwie można ją przygotować w zależności od upodobań. Możemy wykorzystywać różne rodzaje pieczywa oraz eksperymentować z rozmaitymi rodzajami żółtego sera. Świetnie sprawdza się gouda, ponieważ jest to ser, który bardzo dobrze się topi i jest ciągnący. Przysmak można urozmaicić świeżymi warzywami: pomidorami, cebulą, porem, liśćmi szpinaku, a także wędliną - mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach, producenta serów żółtych typu holenderskiego i szwajcarskiego. - Aby przygotować kanapkę "Grilled cheese" musimy podsmażyć ją na patelni albo zapiec w opiekaczu lub piekarniku.

Kanapka "Grilled cheese" z pomidorami i liśćmi szpinaku

Składniki:

  • kilka kromek chleba graham
  • 12 plastrów pomidora
  • opakowanie żółtego sera Gouda MSM Mońki
  • świeże liście szpinaku
  • masło
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pomidora pokrój w plasterki, na patelni roztop trochę masła.

Na każdej kromce chleba ułóż po dwa plastry sera Gouda, po jednym plastrze pomidora i liście szpinaku.

Całość dopraw pieprzem i solą do smaku.

Następnie ułóż kanapki na patelni i grilluj aż chleb nabierze złotobrązowego koloru, a ser się roztopi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski