Dania z grilla są smaczne, ale można szybko mogą się znudzić. Warto je urozmaicić, podając je nie tylko z sałatkami i smacznymi dipami. Można je także grillować z warzywami i owocami. Jak podawać grillowane mięso by się nie znudziło, radzi Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
ŻEBERKA Z GRILLA Z ŻURAWINĄ
Żeberka (4 porcje) umyj i osusz. Rozgrzej grill ogrodowy do średniej temperatury. Weź dwie łyżki miodu, łyżkę musztardy, łyżkę oliwy i wymieszaj marynatę. Oprósz mięso solą i pieprzem, posmaruj marynatą i połóż na gorącym ruszcie. Grilluj żeberka przez godzinę, obracając i smarując miodem.
Do żeberek można podać gotową konfiturę z żurawiny lub samodzielnie przygotować sos z żurawiny. Weź 100 gramów świeżej lub suszonej żurawiny, gotuj na maleńkim ogniu przez godzinę z dwiema łyżkami miodu oraz sokiem i skórką startą z jednej cytryny.
GRILLOWANA KARKÓWKA Z ANANASEM
Plastry karkówki rozłóż na średnio rozgrzanym ruszcie. Piecz - około 15 minut - do momentu zarumienienia z jednej strony. Odwróć karkówkę na drugą stronę i na rumianym wierzchu ułóż plastry świeżego ananasa. Grilluj kolejne 10-15 minut, aż mięso będzie rumiane od spodu i wystarczająco miękkie. 5 minut przed końcem grillowania kotlety przykryj folią aluminiową.
BOCZEK Z GRILLA FASZEROWANY MIĘSEM MIELONYM
Pół kilograma mięsa mielonego z łopatki wymieszaj z trzema wyciśniętymi ząbkami czosnku, trzema łyżeczkami majeranku, solą i pieprzem do smaku. Uformuj z mięsa nieduże kulki i owiń je plastrami boczku. Tak przygotowane nakłuwaj pojedynczo na wykałaczkę, a następnie natłuść szaszłyki w odrobinie oleju. Połóż na średnio rozgrzany ruszt. Piecz przez około 20 minut, od czasu do czasu obracając..
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?