Składniki:
- 2 litry wody
- 300 g mięsa: np. żeberka bez kości, kawałek schabu, łopatki lub dla chętnych - odrobina wędzonki
- 300 g grochu żółtego łuskanego,
- połówki 4-5 średnich ziemniaków
- średnia marchewka
- mała pietruszka
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- cebula
- łyżeczka mąki
- listek laurowy,
- ziele angielskie
- majeranek
Przygotowanie:
Do garnka z zimną wodą włożyć mięso w całości, zagotować. Zmniejszyć ogień, zszumować i dodać wypłukany na sicie oraz odsączony groch. Gotować pod przykryciem ok. 50 minut. Pod koniec gotowania wywar posolić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, zalać zimną wodą, aby nie ściemniały.
Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do ugotowanego wywaru dodać odsączone ziemniaki, startą na tarce marchewkę i pietruszkę oraz ząbek czosnku w całości. Gotować ok. 25 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć cebulkę, dodać mąkę, zamieszać i od razu przełożyć do gotującej się zupy. Dodać listek laurowy, ziele angielskie i majeranek. Zagotować.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?