Grochówka z wkładką mięsną

Elżbieta Podolska
Kto nie jest w stanie się doczekać zupy grochowej z kotła, może spróbować naszego przepisu na grochówkę

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 300 g mięsa: np. żeberka bez kości, kawałek schabu, łopatki lub dla chętnych - odrobina wędzonki
  • 300 g grochu żółtego łuskanego,
  • połówki 4-5 średnich ziemniaków
  • średnia marchewka
  • mała pietruszka
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • cebula
  • łyżeczka mąki
  • listek laurowy,
  • ziele angielskie
  • majeranek

Przygotowanie:
Do garnka z zimną wodą włożyć mięso w całości, zagotować. Zmniejszyć ogień, zszumować i dodać wypłukany na sicie oraz odsączony groch. Gotować pod przykryciem ok. 50 minut. Pod koniec gotowania wywar posolić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, zalać zimną wodą, aby nie ściemniały.

Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do ugotowanego wywaru dodać odsączone ziemniaki, startą na tarce marchewkę i pietruszkę oraz ząbek czosnku w całości. Gotować ok. 25 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć cebulkę, dodać mąkę, zamieszać i od razu przełożyć do gotującej się zupy. Dodać listek laurowy, ziele angielskie i majeranek. Zagotować.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie