Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Grochówka z wkładką mięsną

Elżbieta Podolska
Kto nie jest w stanie się doczekać zupy grochowej z kotła, może spróbować naszego przepisu na grochówkę

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 300 g mięsa: np. żeberka bez kości, kawałek schabu, łopatki lub dla chętnych - odrobina wędzonki
  • 300 g grochu żółtego łuskanego,
  • połówki 4-5 średnich ziemniaków
  • średnia marchewka
  • mała pietruszka
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • cebula
  • łyżeczka mąki
  • listek laurowy,
  • ziele angielskie
  • majeranek

Przygotowanie:
Do garnka z zimną wodą włożyć mięso w całości, zagotować. Zmniejszyć ogień, zszumować i dodać wypłukany na sicie oraz odsączony groch. Gotować pod przykryciem ok. 50 minut. Pod koniec gotowania wywar posolić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, zalać zimną wodą, aby nie ściemniały.

Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do ugotowanego wywaru dodać odsączone ziemniaki, startą na tarce marchewkę i pietruszkę oraz ząbek czosnku w całości. Gotować ok. 25 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć cebulkę, dodać mąkę, zamieszać i od razu przełożyć do gotującej się zupy. Dodać listek laurowy, ziele angielskie i majeranek. Zagotować.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski