Grochówka z wkładką mięsną

Elżbieta Podolska
Udostępnij:
Kto nie jest w stanie się doczekać zupy grochowej z kotła, może spróbować naszego przepisu na grochówkę

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 300 g mięsa: np. żeberka bez kości, kawałek schabu, łopatki lub dla chętnych - odrobina wędzonki
  • 300 g grochu żółtego łuskanego,
  • połówki 4-5 średnich ziemniaków
  • średnia marchewka
  • mała pietruszka
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • cebula
  • łyżeczka mąki
  • listek laurowy,
  • ziele angielskie
  • majeranek

Przygotowanie:
Do garnka z zimną wodą włożyć mięso w całości, zagotować. Zmniejszyć ogień, zszumować i dodać wypłukany na sicie oraz odsączony groch. Gotować pod przykryciem ok. 50 minut. Pod koniec gotowania wywar posolić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, zalać zimną wodą, aby nie ściemniały.

Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do ugotowanego wywaru dodać odsączone ziemniaki, startą na tarce marchewkę i pietruszkę oraz ząbek czosnku w całości. Gotować ok. 25 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć cebulkę, dodać mąkę, zamieszać i od razu przełożyć do gotującej się zupy. Dodać listek laurowy, ziele angielskie i majeranek. Zagotować.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Głos Wielkopolski
Dodaj ogłoszenie