PRZEPISY NA DANIA Z GRUSZEK
Gruszki z bakaliami - przepis
Składniki na gruszki z bakaliami:
- 4 twarde, duże gruszki,
- 300 ml czerwonego półsłodkiego wina,
- 2 goździki,
- 4 łyżki cukru,
- po kilka fig,
- suszonych moreli i orzechów włoskich,
- 4 łyżki blanszowanych migdałów,
- kandyzowana skórka pomarańczowa,
- 2 łyżki miodu,
- pól cytryny
Sposób przygotowania:
Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na pół. Stawimy na ogień wino z goździkami i cukrem i zagotowujemy. Wkładamy do niego potówki gruszek i gotujemy 5 minut na małym ogniu. Gruszki osączamy i ostudzamy. Po czym wydrążamy z nich gniazdko nasienne. Opłukane morele, figi i orzechy kroimy na kawałki i mieszamy z migdałami. Układamy masę na połówkach gruszek. Gruszki z kolei układamy na talerzu i posypiamy skórką pomarańczową oraz polewamy miodem wymieszanym z sokiem z cytryny.
Przysmak z gruszkami
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego francuskiego ciasta,
- 3 łyżki marmolady jabłkowej lub morelowej,
- 4 gruszki,
- 2 łyżki cukru,
- płatki migdałowe
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrażamy. Ciasto rozwałkowujemy, połową wykładamy okrągłą blachę. Pieczemy około 15 minut w piekarniku przy temperaturze 200 stopni. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i smarujemy marmoladą, układamy obrane, pokrojone gruszki. Posypiamy cukrem i migdałowymi płatkami. Z pozostałego ciasta wycinamy radełkiem paski. Układamy je na powierzchni i formujemy brzeg ciasta. Podpiekamy w piekarniku, aż się zrumieni.
Gruszki winie - przepis
Składniki:
- 4 dorodne gruszki (po jednej na osobę),
- 150 g cukru,
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina,
- sok z cytryny, goździki,
- cynamon mielony,
- odrobina zmielonej gaiki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Gruszki myjemy i obieramy tak by zostały ogonki. Zalewamy je wodą z sokiem z cytryny, by nie ściemniały. W garnku zagotowujemy szklankę wody z cukrem, dodajemy cynamon, goździki i odrobinę gałki musztardowej. Wkładamy osączone gruszki do garnka i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Po upływie czasu dodajemy wino i już bez przykrycia gotujemy aż gruszki będą miękkie. Po czym wyjmujemy gruszki i układamy w miseczkach ogonkami do góry. Wywar z gruszek odparować by pozostał dość gęsty czerwony syrop. Polać nim gruszki i schłodzić je w lodówce. Przed podaniem udekorować.
Gruszki zawijane w cieście - przepis
Składniki:
- przygotowane gruszki w winie (patrz przepis wyżej)
- ciasto francuskie
Sposób przygotowania:
Najpierw gotujemy gruszki w winie i odstawiamy do lodówki do wystygnięcia. W tym czasie tniemy ciasto francuskie na cienkie paseczki. Wyciągamy gruszki z lodówki i każdą zawijamy w ciasto, zaczynając od dołu. Pieczemy gruszki przez około 20 minut przy temperaturze 200 stopni.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?