Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gruszki na każdą okazję [PRZEPISY na dania z gruszek]

Anastazja Bezduszna
PRZEPISY NA DANIA Z GRUSZEK
PRZEPISY NA DANIA Z GRUSZEK 123rf
Gruszki, dostępne przez cały rok, są przez wiele osób uważane za najsmaczniejsze owoce. Dostarczają dużo kalorii (100 g ponad 60 kcal), ale mają też witaminy (C. B1, B2 i PP) oraz potas i rzadko spotykany w potrawach jod. Przy obieraniu i rozdrabnianiu ich miąższ ciemnieje, aby temu zapobiec trzeba je skropić od razu sokiem z cytryny. Można z nich przyrządzać desery, dodawać do ciast, pasują też do mięs. Zobacz przepisy na dania z gruszek!

PRZEPISY NA DANIA Z GRUSZEK

Gruszki z bakaliami - przepis

Składniki na gruszki z bakaliami:

  • 4 twarde, duże gruszki,
  • 300 ml czerwonego półsłodkiego wina,
  • 2 goździki,
  • 4 łyżki cukru,
  • po kilka fig,
  • suszonych moreli i orzechów włoskich,
  • 4 łyżki blanszowanych migdałów,
  • kandyzowana skórka pomarańczowa,
  • 2 łyżki miodu,
  • pól cytryny

Sposób przygotowania:
Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na pół. Stawimy na ogień wino z goździkami i cukrem i zagotowujemy. Wkładamy do niego potówki gruszek i gotujemy 5 minut na małym ogniu. Gruszki osączamy i ostudzamy. Po czym wydrążamy z nich gniazdko nasienne. Opłukane morele, figi i orzechy kroimy na kawałki i mieszamy z migdałami. Układamy masę na połówkach gruszek. Gruszki z kolei układamy na talerzu i posypiamy skórką pomarańczową oraz polewamy miodem wymieszanym z sokiem z cytryny.

Przysmak z gruszkami

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego francuskiego ciasta,
  • 3 łyżki marmolady jabłkowej lub morelowej,
  • 4 gruszki,
  • 2 łyżki cukru,
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrażamy. Ciasto rozwałkowujemy, połową wykładamy okrągłą blachę. Pieczemy około 15 minut w piekarniku przy temperaturze 200 stopni. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i smarujemy marmoladą, układamy obrane, pokrojone gruszki. Posypiamy cukrem i migdałowymi płatkami. Z pozostałego ciasta wycinamy radełkiem paski. Układamy je na powierzchni i formujemy brzeg ciasta. Podpiekamy w piekarniku, aż się zrumieni.

Gruszki winie - przepis

Składniki:

  • 4 dorodne gruszki (po jednej na osobę),
  • 150 g cukru,
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina,
  • sok z cytryny, goździki,
  • cynamon mielony,
  • odrobina zmielonej gaiki muszkatołowej

Sposób przygotowania:
Gruszki myjemy i obieramy tak by zostały ogonki. Zalewamy je wodą z sokiem z cytryny, by nie ściemniały. W garnku zagotowujemy szklankę wody z cukrem, dodajemy cynamon, goździki i odrobinę gałki musztardowej. Wkładamy osączone gruszki do garnka i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Po upływie czasu dodajemy wino i już bez przykrycia gotujemy aż gruszki będą miękkie. Po czym wyjmujemy gruszki i układamy w miseczkach ogonkami do góry. Wywar z gruszek odparować by pozostał dość gęsty czerwony syrop. Polać nim gruszki i schłodzić je w lodówce. Przed podaniem udekorować.

Gruszki zawijane w cieście - przepis

Składniki:

  • przygotowane gruszki w winie (patrz przepis wyżej)
  • ciasto francuskie

Sposób przygotowania:
Najpierw gotujemy gruszki w winie i odstawiamy do lodówki do wystygnięcia. W tym czasie tniemy ciasto francuskie na cienkie paseczki. Wyciągamy gruszki z lodówki i każdą zawijamy w ciasto, zaczynając od dołu. Pieczemy gruszki przez około 20 minut przy temperaturze 200 stopni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski