Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gruszki w słodko-gorzkim sosie miodowo-czekoladowym

Anastazja Bezduszna
AB
Menu latem wzbogacamy o owoce, zwłaszcza te, które działają orzeźwiająco. Nawadniają organizm, m.in. melony, grejpfruty i arbuzy. Nie zapominajmy też o bliskich nam gruszkach i jabłkach.

Gruszki spośród wszystkich składników mineralnych zawierają najwięcej potasu. Jego bilans (razem z sodem, wapniem i magnezem) jest bardzo ważny dla zachowania równowagi wodno-elektrolitowej organizmu. Przepis na gruszki w słodko-gorzkim sosie miodowo-czekoladowym Jarosława Wołyńskiego.

Składniki:

  • 500 g gruszek średniotwardych,
  • 300 ml sherry,
  • 300 ml wody,
  • łyżka miodu

Sos:

  • 100 g czekolady gorzkiej,
  • łyżeczka miodu,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki mleka skondensowanego

Sposób przygotowania:
Gruszki myjemy, obieramy i dzielimy na pół. Za pomocą łyżeczki łuskamy pestki i wkładamy owoce do garnka z wodą i winem. Dodajemy miód i gotujemy aż gruszki zmiękną. Wyciągamy, natomiast wywar gotujemy tak długo aż nie stanie się syropem. Zalewamy syropem gruszki i wstawiamy je do lodówki na kilka godzin. Do sosu: na parze lub na małym ogniu w mleku rozpuszczamy miód i czekoladę. Dodajemy soli, która połączy smaki czekolady i miodu. Gruszki możemy pokroić przed podaniem. Ciepłym sosem polewamy schłodzone gruszki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski