Gruszki spośród wszystkich składników mineralnych zawierają najwięcej potasu. Jego bilans (razem z sodem, wapniem i magnezem) jest bardzo ważny dla zachowania równowagi wodno-elektrolitowej organizmu. Przepis na gruszki w słodko-gorzkim sosie miodowo-czekoladowym Jarosława Wołyńskiego.
Składniki:
- 500 g gruszek średniotwardych,
- 300 ml sherry,
- 300 ml wody,
- łyżka miodu
Sos:
- 100 g czekolady gorzkiej,
- łyżeczka miodu,
- szczypta soli,
- 3 łyżki mleka skondensowanego
Sposób przygotowania:
Gruszki myjemy, obieramy i dzielimy na pół. Za pomocą łyżeczki łuskamy pestki i wkładamy owoce do garnka z wodą i winem. Dodajemy miód i gotujemy aż gruszki zmiękną. Wyciągamy, natomiast wywar gotujemy tak długo aż nie stanie się syropem. Zalewamy syropem gruszki i wstawiamy je do lodówki na kilka godzin. Do sosu: na parze lub na małym ogniu w mleku rozpuszczamy miód i czekoladę. Dodajemy soli, która połączy smaki czekolady i miodu. Gruszki możemy pokroić przed podaniem. Ciepłym sosem polewamy schłodzone gruszki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?