Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Grzybki marynowane

Ivan Rudiuk
Ivan Rudiuk
Prezentujemy przepis konkursowy na danie z grzybami. Jego autorem jest Ivan Rudiuk

Składniki:

  • 500 gramów grzybów
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 łyżka cukier
  • 0,5 łyżki musztardy żółtej
  • 0,5 łyżeczki musztardy czarnej
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżeczka mieszanki pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • kumin
  • kolendra
  • ząb czosnku

Sposób przygotowania:
Grzyby dobrze umyć, usunąć skórkę z kapeluszy.
Do 500 ml wody, dodać sól, cukier, pieprz, musztardę, kolendrę, kminek, obrany czosnek i liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia po czym gotować marynatę przez pół minuty.

Grzyby gotować oddzielnie przez około 4 minut w gotującej się niesolonej wodzie. Do jeszcze ciepłej marynaty dodać olej i ocet. Zalać nią świeżo ugotowane grzyby, przykryć miskę folią lub pokrywką i odstawić do ostygnięcia najpierw w domowej temperaturze, a następnie włożyć do lodówki. Po upływie 12 godzin grzyby są gotowe do podania. Przed podaniem posypać pokrojoną natką lub cebulką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski