Składniki:
- 500 gramów grzybów
- 1,5 łyżki soli
- 1 łyżka cukier
- 0,5 łyżki musztardy żółtej
- 0,5 łyżeczki musztardy czarnej
- 150 ml oleju roślinnego
- 2 łyżki octu
- 1 łyżeczka mieszanki pieprzu
- 1 liść laurowy
- kumin
- kolendra
- ząb czosnku
Sposób przygotowania:
Grzyby dobrze umyć, usunąć skórkę z kapeluszy.
Do 500 ml wody, dodać sól, cukier, pieprz, musztardę, kolendrę, kminek, obrany czosnek i liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia po czym gotować marynatę przez pół minuty.
Grzyby gotować oddzielnie przez około 4 minut w gotującej się niesolonej wodzie. Do jeszcze ciepłej marynaty dodać olej i ocet. Zalać nią świeżo ugotowane grzyby, przykryć miskę folią lub pokrywką i odstawić do ostygnięcia najpierw w domowej temperaturze, a następnie włożyć do lodówki. Po upływie 12 godzin grzyby są gotowe do podania. Przed podaniem posypać pokrojoną natką lub cebulką.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?