Ciepły wrzesień, ostatnio bardzo słoneczny, to idealna pora na grzybobranie. W lesie znaleźć możemy piękne podgrzybki, kurki, prawdziwki, opieńki, sowy i koźlarze. Ale zebrać grzyby to jeszcze nie wszystko. Potem coś trzeba z nimi zrobić. Najczęściej suszymy je, wekujemy podgotowane lub zamrażamy.
TU ZNAJDZIESZ PRZEPISY NA GRZYBY
Odpowiednio przygotowane mogą zaskoczyć smakiem. Tradycyjne kotlety schabowe staną się wytwornym daniem, jeśli zrobimy je z grzybami. Śniadanie także można uprzyjemnić, podając nie tradycyjny omlet, ale np. jajecznicę z kurkami lub grzanki z serem i grzybami. A aromatyczny gęsty sos grzybowy świetnie pasuje do placków ziemniaczanych, makaronów albo do mięs. Można go gotować z grzybów świeżych oraz mrożonych.
– Grzyby mrożone po ugotowaniu mają często dziwny posmak ziemi czy igliwia leśnego. Żeby się go pozbyć, należy po odcedzeniu grzybów, dobrze je wypłukać i dopiero wtedy dodać do zupy lub zrobić z nich sos – podpowiada naszym czytelnikom Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
GRZYBY Z BOBEM
Składniki:
- 300 g ugotowanego bobu,
- garść kurek,
- garść prawdziwków,
- oliwa, masło,
- sól,
- pieprz,
- opcjonalnie twardy żółty ser
Sposób przygotowania:
Bób gotujemy i obieramy ze skórki. Rozgrzewamy na patelni oliwę z niewielką ilością masła. Grzyby płuczemy w wodzie. Wrzucamy kurki z prawdziwkami na patelnię i smażymy tak długo, aż nie wyparuje sok, który puszczają grzyby. Solimy i dodajemy pieprz.
Następnie dodajemy wcześniej ugotowany bób i smażymy, dopóki się nie przyrumieni. Na końcu można dodać kosteczki twardego żółtego sera, podsmażając składniki jeszcze 2 minuty, aż ser się roztopi. Danie można podawać z ciemnym pieczywem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?