Grzyby - przepisy na proste i niedrogie dania z grzybami na każdy stół. Zobacz, co można ugotować z grzybów
Quiche z grzybami, czerwoną papryką i świeżym szczypiorkiem
Ciasto:
1,5 szklanki mąki, 7-8 łyżek masła
3-4 łyżki zimnej wody, pół łyżeczki soli
Farsz:
300 g grzybów leśnych
250 g boczku
1 cebula
1 papryka
2 jajka
140 g tartego sera
100 ml mleka
100 ml śmietanki 30%
szczypiorek, łyżeczka tymianku
sól, pieprz, olej do smażenia
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Chłodzimy 30 min. w lodówce. Formę do tarty natłuszczamy, rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do formy. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia, obciążąmy go i pieczemy przez 15 min. w temperaturze 180 st. Po tym czasie zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze ok. 5 min. Następnie wyciągamy i studzimy. Przygotowujemy farsz. Boczek i podgotowane grzyby kroimy w plasterki i smażymy na patelni razem z poszatkowaną cebulą. Dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie wykładamy na upieczone ciasto. Posypujemy połową żółtego sera. Przygotowujemy sos: mieszamy jajka, śmietanę, mleko i posiekany drobno szczypiorek. Polewamy nim pieczarki i cebulę, posypujemy tymiankiem i resztką sera. Pieczemy 30 min. aż masa się zetnie. Po wyjęciu posypujemy szczypiorkiem.
(www.pekpol.pl)