Składniki:
- 1 kg wieprzowiny,
- 300 g grzybów,
- 4 średnie cebule,
- 1 łyżka smalcu,
- 1 łyżka mąki,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- 400 ml rosołu,
- 1 łyżka masła,
- 100 g marchewki,
- 50 ml kwaśnej śmietany,
- cukier,
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. W rondlu rozgrzewamy smalec. Obsmażamy na nim mięso na złoty kolor. Dodajemy paprykę i pokrojoną cebulę. Smażymy do zeszklenia cebuli. Grzyby obieramy i kroimy w plasterki. Smażymy na maśle do momentu, aż płyn wyparuje. Dodajemy mięsa z pokrojonymi w cienkie plasterki marchewkami. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Podlewamy rosołem. Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Na końcu dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i odrobiną wody. Całość zagotowujemy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?