GWARNO – posmakuj, delektuj i doświadcz… Nowe miejsce na kulinarnej mapie Zakopanego dostępne już w majówkę!

Materiał informacyjny Grupy PKL
Majowy weekend pod Gubałówką będzie wyjątkowy. 29 kwietnia mieszkańcy regionu oraz turyści skosztują lokalnego piwa warzonego na górskiej wodzie, tradycyjnych dań regionu, a także zetkną się z architekturą Podhala w wyjątkowym obiekcie jaki powstał przy dolnej stacji kolei linowo-terenowej PKL na Gubałówkę.

Zobacz jak tradycja łączy się z nowoczesnością

Turystom, którzy planują majówkowy długi weekend spędzić pod Tatrami, zachęcamy by w ramach spacerów zakopiańskim deptakiem i poszukiwania ciekawych miejsc na wytchnienie od górskich wędrówek dotrzeć pod Gubałówkę by odwiedzić GWARNO. Ta otwierana 29 kwietnia w samo południe górska restauracja z mini browarem łączyć będzie najlepsze zakopiańskie tradycje z nowoczesnością. GWARNO będzie jakościowym miejscem, w którym napijemy się świeżych i naturalnych piw warzonych na miejscu, zjemy smacznie i zdrowo, a także spotkamy piękną architekturę Podhala oraz spędzimy ciekawie swój wolny czas.

- Zapraszamy wszystkich na otwarcie GWARNO. Turyści oraz mieszkańcy Zakopanego, którzy w weekend majowy zdecydują się odwiedzić to miejsce, poczują niezwykły klimat tatrzańskiej przyrody, historii i górskiej architektury oraz niesamowitej kuchni. W GWARNO przekonamy się, jak niezwykła tradycja Podhala może łączyć się z nowoczesnością, dając tym samym sporo inspiracji – mówi Patryk Białokozowicz z Grupy PKL realizującej inwestycję.

Zgodnie z założeniami PKL w udostępnionym obiekcie nie tylko skosztujemy smacznych dań i rzemieślniczych trunków, będziemy mogli spędzić tam ciekawie czas, wziąć udział w inspirujących spotkaniach oraz wydarzeniach kulturalnych. Przez cały weekend majowy w GWARNO towarzyszyć będzie nam muzyka na żywo i dobry nastrój.

Kilka słów o GWARNO

W nowym obiekcie PKL pomieści się łącznie 245 osób. Budynek posiada dwa poziomy nadziemne oraz jeden podziemny. Zewnętrzna część GWARNO architektonicznie została zainspirowana pierwotną i historyczną formą dolnego budynku kasowego pod Gubałówką, zaprojektowanego przez Władysława Stokowskiego w latach 30-stych ubiegłego stulecia.

GWARNO - nowe miejsce na kulinarnej mapie Zakopanego

Obiekt zaprojektowany prawie 100 lat temu miał bardzo prosty i modernistyczny charakter. Wertykalna konstrukcja słupowa nadawała architektoniczny rytm i porządek, co zostało pokazane w nowym obiekcie PKL.

Odwiedzający GWARNO we wnętrzach budynku będą mogli podziwiać inspiracje lokalnymi materiałami, drewnem, metalem oraz elementami regionalnymi, związanymi przede wszystkim z górami i Zakopanem.

W nowym obiekcie na parterze będziemy mogli podziwiać drewniany sufit, który w sposób realistyczny odwzorowuje trójwymiarowy widok tatrzańskich szczytów przedstawiony w skali dostosowanej do ich wielkości. Na drewnianej formie zobaczymy trójwymiarowe góry z oznaczonymi najważniejszymi wzniesieniami i dolinami występującymi w Tatrach. Zgodnie z założeniem Grupy PKL zastosowana architektura ma również pełnić funkcję edukacyjną.

GWARNO - nowe miejsce na kulinarnej mapie Zakopanego

GWARNO pod Gubałówką będzie wyjątkowym miejscem, nie tylko ze względu na lokalizację czy architekturę, ale również ze względu na kuchnię, która będzie zbiorem wyrazistych regionalnych specjałów, opartych na recepturach związanych z darami ziemi Podhala. W GWARNO szefem kuchni będzie Sebastian Krauzowicz, znany miłośnikom jakościowej gastronomii z wielu sukcesów kulinarnych. Wyjątkowości obiektu nada również dostępność niepasteryzowanego i niefiltrowanego piwa warzonego pod okiem specjalistów. Dla pełnoletnich gości dostępne będą browary produkowane wyłącznie z naturalnych składników. W menu znajdziemy trzy stałe pozycje trunku oraz jedną sezonową, zmieniającą się w zależności od aktualnie dostępnych składników i w danej porze roku. Co ważne, do produkcji piwa będzie używana górska woda, a cały proces warzenia przebiegać będzie pod czujnym okiem profesjonalnych piwowarów, pasjonujących się wytwarzaniem piwa od lat. Dodatkowo warto również wspomnieć, że obiekt jest jednym z nielicznych w Polsce, posiadających urządzanie hop gun, czyli mini tank. To dzięki niemu goście w GWARNO skosztują piw chmielonych również na zimno np. typu APA czy IPA.

W GWARNO poznasz tajniki produkcji piwa

O tym jak powstaje piwo i jak wygląda cały proces jego warzenia będziemy mogli przekonać się na miejscu odwiedzając GWARNO. Każdy, kto zechce poznać cały proces produkcji piwa będzie miał taką możliwość. Na gości czekać tu będą osoby, które wiedzą o piwowarstwie wszystko! To właśnie od nich dowiemy się wielu ciekawostek o warzeniu tradycyjnych piw i ich charakterystycznej oraz unikalnej recepturze, a także trunkach powstających i degustowanych w GWARNO.

GWARNO - nowe miejsce na kulinarnej mapie Zakopanego

GWARNO znajduje się tuż obok budynku dolnej stacji kolei linowo-terenowej PKL na Gubałówkę, przy ul. Na Gubałówkę 4. Najłatwiej na miejsce dostaniemy się z ul. Krupówki, która jest jednym z najbardziej znanych deptaków w Polsce.

GWARNO - nowe miejsce na kulinarnej mapie Zakopanego

Nowa inwestycja PKL będzie ciekawym punktem na mapie Zakopanego oraz wyjątkowym obiektem ukazującym kulturę i piękno Podhala w nowoczesny sposób. Od 29 kwietnia odwiedzając GWARNO sami będziemy mogli się o tym przekonać.

Godziny otwarcia oraz informacje dotyczące serwowanych dań i aktualności można znaleźć na stronie www.BrowarGwarno.pl oraz profilu w mediach społecznościowych GWARNO.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: GWARNO – posmakuj, delektuj i doświadcz… Nowe miejsce na kulinarnej mapie Zakopanego dostępne już w majówkę! - Gazeta Krakowska

Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski