Składniki na sześć porcji:
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki śmietany kremówki
- 1 szklanka cukru
- 8 saszetek herbaty Earl Grey
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 8 żółtek
- szczypta soli
Przygotowanie:
Mleko zagotować w dużym garnku, a następnie parzyć w nim herbatę przez ok. 10 minut. Przed wyjęciem saszetki należy bardzo dokładnie wycisnąć. Całość odstawić do lekkiego ostygnięcia.
Żółtka ubić z cukrem do białości, a następnie dodać mąkę oraz sól i zmiksować. Tak powstałą masę przełożyć do ostudzonego mleka, dolać szklankę śmietany i dokładnie wymieszać. Całość podgrzewać na niezbyt dużym ogniu, uważając, by nie doprowadzić do wrzenia. Gorącą masę zdjąć z palnika, dodać do niej pozostałą szklankę śmietany, a następnie wymieszać.
Masę chłodzić w lodówce przez co najmniej 5-6 godzin (najlepiej całą noc), po czym dokładnie rozmiksować, aż stanie się puszysta, a następnie umieścić w zamrażarce. Wyjąć po dwóch godzinach i dokładnie miksować przez około minutę, po czym wstawić z powrotem do zamrażarki. Czynność tę powtarzać kilkakrotnie (zwykle 3-4 razy), aż masa lodowa stanie się gładka. Na koniec całość dobrze zamrozić.
Earl Grey, czyli… energia w filiżance
Earl Grey to mieszanka czarnych herbat, wzbogacona aromatem bergamotki, drobnej odmiany pomarańczy. Nadaje on herbacie charakterystyczny, rozpoznawalny na całym świecie zapach i unikalny smak. Z pochodzeniem herbaty Earl Grey wiąże się wiele legend. Prawdopodobnie zawdzięcza ona swą nazwę XIX-wiecznemu angielskiemu hrabiemu Charlesowi Greyowi, który otrzymał ją jako dyplomatyczny podarunek, a przepis na nią przekazał jednej z firm herbacianych.
Oryginalnemu smakowi Earl Grey towarzyszą cenne właściwości, które zawdzięcza swojemu podstawowemu składnikowi – herbacie czarnej. Wysoka zawartość teiny nadaje jej działanie pobudzające – filiżanka herbaty Earl Grey, wypita z samego rana, stanowi solidną dawkę tak potrzebnej o tej porze energii.
Napój ten jest doskonałą alternatywą dla kawy. Teina jest bardzo podobna do kofeiny, nie działa jednak tak gwałtownie jak ona, a tym samym nie wpływa negatywnie na serce i układ krążenia. Efekt pobudzający wzmacnia w herbacie Earl Grey orzeźwiający, cytrusowy aromat bergamotki.
Herbatę Earl Grey powinno się przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku – z dala od produktów o intensywnych zapachach, które mogą popsuć jej aromat. Parzy się ją przez ok. 4-5 minut poprzez zalanie „białym wrzątkiem”, czyli gotującą wodą w temperaturze około 95 stopni – w stanie tuż przed mocnym wrzeniem. Doskonale smakuje z plasterkiem cytryny lub – na sposób angielski – z dodatkiem odrobiny mleka.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?