Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Hiszpańska Paella z kaszą jęczmienną

Anastazja Bezduszna
lubella
Do paelli dodaj natkę pietruszki i kilka kropel świeżo wyciśniętej cytryny. Pędzie pyszna.

Składniki:

  • ćwiartka kurczaka,
  • 300 g chorizo (tradycyjnej kiełbasy hiszpańskiej),
  • 300 g kaszy jęczmiennej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kilka cebulek,
  • natka pietruszki,
  • pół łyżeczki szafranu,
  • łyżeczka papryki wędzonej,
  • papryka zielona,
  • czerwona i żółta,
  • przecier pomidorowy,
  • bulion warzywny,
  • odrobina sosu sojowego,
  • cytryna

Sposób przygotowania:
Smażymy pokrojone w kostkę mięso kurczaka i chorizo, dodajemy warzywa (cebulę, czosnek i paprykę). W tym czasie gotujemy kaszę jęczmienną. Po usmażeniu dodajemy odrobinę przecieru pomidorowego, ugotowaną kaszę mieszamy razem z warzywami i dodajemy kilka kropel sosu sojowego i pół łyżeczki szafranu. Smażymy jeszcze chwilkę, podlewając bulionem warzywnym. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski