Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Igrzyska w Rio. Poznaj brazylijskie smaki [Przepisy]

AB
Sałatka z brazylijskimi przysmakami
Sałatka z brazylijskimi przysmakami Bakalland
Brazylijska kuchnia jest pełna smaków i aromatów. Nic dziwnego - powstała przecież w wyniku wzajemnego oddziaływania na siebie różnych kultur oraz tradycji. To połączenie wszystkiego co najlepsze z kultury indiańskiej, europejskiej i afrykańskiej. Brazylijskie dania po prostu zachwycają, a to za sprawą dodawanych do dań - orzechów nerkowca, orzechów brazylijskich, owoców morza oraz pikantnych przypraw. Igrzyska Olimpijskie w Rio, to doskonała okazja, aby przybliżyć sobie brazylijskie smaki.

Oczywiście najlepiej zrobić to w gronie znajomych - wspólne kibicowanie jest również doskonałą okazją do kulinarnych podróży. Nie masz pomysłu co przygotować? Podpowiadamy, które brazylijskie przysmaki mają szansę na olimpijski medal.

Caruru - krewetki z orzechami nerkowca

Caruru, to tradycyjna brazylijska potrawa, która przywędrowała do kraju wraz z niewolnikami z dalekiej Afryki. Dziś uważana jest za narodowy przysmak, bez którego nie może odbyć się spotkanie w gronie przyjaciół. Często jest podawana z acarajé. To smażone na głębokim oleju palmowym kulki, które robi się z obranej czerwonej fasoli. Później dzieli się je na pół i dodaje się do środka właśnie caruru i vatapá.
Z kolei to ostatnie to purée z suszonych czy świeżych raków i kawałków ryb, orzechów nerkowca, orzeszków ziemnych, rozmiękczonego chleba lub bułki tartej, mąki kukurydzianej, oleju palmowego, cebuli, fasoli, pomidorów, mleka kokosowego i przypraw.
Przygotowanie tej potrawy jest czasochłonne, dlatego też nie jest vatapa potrawą codzienną, ale wartą spróbowania. Podaje się nie tylko z acaraje, ale też do moqueca - owoców morza w odpowiednim gęstym sosie na bazie oleju palmowego.

Sałatka z brazylijskimi przysmakami

Sałatka z brazylijskimi składnikami to doskonały sposób na spotkanie ze znajomymi. Świeżość awokado i pomarańczy idealnie orzeźwi podczas upalnego dnia, a specjalnie przygotowany sos w połączeniu z orzechami nerkowca nada sałatce prawdziwie brazylijskiego smaku.

Beijinho de coco - kokosowe kuleczki z migdałami

To tradycyjny brazylijski deser, bez którego chyba nie może odbyć się żadne spotkanie. Często ten kokosowy przysmak zastępuje tort. Idealna przekąska na świętowanie kolejnych złotych medali.
Z ciekawych słodyczy tej kuchni warto spróbować przyrządzić brigadeiro - to małe czekoladowe kulki na kształt pralin obtaczane w kakao, czekoladzie czy orzechach. Acai (Açai) to z kolei deser dla tych, którzy lubią owoce.

Caruru

Składniki:

  • 500 g krewetek
  • 3 duże pomidory
  • drobno posiekana cebula
  • papryczka chili
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 g orzechów nerkowca
  • łyżeczka curry
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża kolendra
  • łyżeczka oleju palmowego

Sposób przygotowania:
Krewetki myjemy i podsmażamy. Dodajemy cebulę, papryczkę i wszystkie przyprawy. Orzechy siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Następnie dodajemy pół szklanki wody i pozostawiamy wszystko na patelni, aż do uzyskania gęstego sosu. Na sam koniec dodajemy olej palmowy i posypujemy gotowe danie świeżą kolendrą. Potrawa najlepiej smakuje z kaszą lub ryżem.

Sałatka z awokado

Składniki:

  • awokado
  • duża pomarańcza
  • 20 g koziego sera
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 50 g zielonego groszku

Składniki na sos:

  • 2 łyżki oliwy
  • limonka
  • garść świeżej bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Awokado obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Następnie obieramy pomarańczę i kroimy w kawałki, dodajemy groszek, rozdrobniony kozi ser i orzechy nerkowca. Następnie w osobnym naczyniu przygotowujemy sos. Do liści bazylii dodajemy oliwę, sok z limonki i przyprawy, wszystko dokładnie z sobą blendujemy. Sałatkę polewamy sosem przed podaniem, wszystko ozdabiamy liśćmi bazylii.

Beijinho de coco

Składniki:

  • 6 żółtek
  • puszka mleka skondensowanego
  • kostka masła
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g migdałów
  • opakowanie lodów śmietankowych

Sposób przygotowania:
Żółtka miksujemy ze skondensowanym mlekiem. Następnie gotową masę przelewamy do garnka, nie przestajemy mieszać. Masę podgrzewamy na małym ogniu, tak długo aż zgęstnieje i zacznie się odklejać od dna. Gotową masę odstawiamy do wystudzenia.
Następnie natłuszczamy dłonie masłem i z gotowej masy formujemy kulki. Do osobnego naczynia przesypujemy wiórki kokosowe i obtaczamy w nich uformowane kulki. Następnie do małych szklaneczek przekładamy lody śmietankowe, na samej górze układamy kokosowe kuleczki, wszystko ozdabiamy migdałami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski