Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

II Mistrzostwa Polski Hotelu Atut: Znamy mistrzów kulinarnych zmagań

RED
II Mistrzostwa Polski Hotelu Atut
II Mistrzostwa Polski Hotelu Atut Aleksandra Jeż
W sobotę 12 marca już po raz drugi w Hotelu Atut**** w Licheniu Starym odbyły się Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra. Do zawodów stanęło 6 wyselekcjonowanych dwuosobowych zespołów z hoteli i restauracji z całej Polski, a ich prace oceniano aż w 11 kategoriach.

Pierwsze miejsce zajął Radosław Szulc oraz Piotr Grochalski z Restauracji Spiżarnia Warminska z Olsztyna, którzy po mistrzowsku przygotowali danie główne: jesiotra vac-confit na puree z czerwonej kapusty z pierożkami z kozim serem oraz kawiorem w asyście kiszonego jarmużu z wędzonym sosem ze smardzami, a na deser fondant czekoladowy z foie Gras, pudrem truflowym i ciastkiem cygaretowym.

Drugie miejsce zajęli Paweł Laśkiewicz oraz Karol Klinger – Pierogarnia pod Aniołami, Bydgoszcz. Jako danie główne zespół podał jesiotra z puree z groszku, sosem kaparowym, batatem i placuszkiem ziemniaczanym ze śmietaną i kawiorem. Deser: lody z koziego sera i chałwy, sos wiśniowy, słony karmel, mus czekoladowy.

Trzecią lokatę zajęli Piotr Pawłowski i Adrian Ziębaczewski – restauracja Andel’s by Vienna House z Łodzi, którzy serwowali jesiotra z sałatką z kopru włoskiego i ananasa z emulsją koperkową i pianą bazylikową oraz na deser mus czekoladowo - limonowy z briosz limonowym, lodami z czarnych oliwek i kawioru.

Pełen emocji konkurs uświetniły liczne pokazy i atrakcje. Goście mieli okazję uczestniczyć m.in. w warsztacie winiarskim prowadzonym przez Julio Cesar Sobrino.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski