IMIENINY POZNANIA: Miasto wciąż pachnie czekoladą, a poznaniacy zajadają się tabliczkami produkowanymi na miejscu

Monika Kaczyńska
Monika Kaczyńska
Królują klasyki - mleczna, gorzka, z orzechami - mówi Iwona Łagodzińska, prezes spółki Terravita mat.prasowe
Poznaniacy jeszcze przed II wojną światową zaczęli zajadać się miejscową czekoladą. I robią to nadal!

Z czym kojarzy się Poznań? Miłośnikom czekolady właśnie z ulubionymi przysmakami. Pierwsza fabryka czekolady powstała w Poznaniu jeszcze przed II wojną światową.

W przyszłość czekoladowej tradycji naszego miasta wpisuje się działająca tu od blisko trzech dekad Terravita.
- Jako nacja kochamy czekoladę i jemy ją bez względu na okoliczności, choć latem - trzeba przyznać, że chętniej sięgamy po desery lodowe i napoje, szukając chłodu - mówi Iwona Łagodzińska -prezes zarządu Terravita i dodaje: - Niezmiennie królują klasyki. Mleczna, gorzka, z orzechami, a ponadto z dodatków konsumenci coraz częściej sięgają po czekolady nadziewane np. z wiórkami kokosowymi. Te ostanie cieszą się naprawdę sporym zainteresowaniem i są numerem 1 w naszej linii Classic - podkreśla pani prezes.

Sprawdź też:

Wyrosło już pokolenie, dla którego właśnie ten smak jest smakiem dzieciństwa. Ale przecież po czekoladę sięgają wszyscy bez względu na wiek. Czekolada pozostaje ponad podziałami. I choć miłość do niej jest demokratyczna, czekoladowych stylów jest tyle ile osób. Są tradycjonaliści, wierni przez lata ulubionym smakom, są eksperymentatorzy, którzy próbują wszystkich nowości.
O wyższości mlecznej nad gorzką bądź odwrotnie można dyskutować bez końca i niejedna tabliczka w czasie tych debat zostanie ze smakiem skonsumowana. Jedno jest pewne: każda ze stron dyskusji na temat czekolad ma coraz większy wybór.

- Wciąż szukamy nowych smaków zainspirowani trendami i nieoczywistymi połączeniami - mówi Iwona Łagodzińska. - Pielęgnujemy klasyczne receptury, ale chcemy też iść do przodu i sięgać po dodatki, które na pierwszy rzut wydają się być dalekie i wręcz nie pasują do słodyczy. Nic tak nie wydobywa głębi gorzkiej czekolady jak szczypta chilli czy kardamonu, a dodatek soli morskiej do orzechów nerkowca czy też solone migdały spowoduje eksplozję wrażeń smakowych - zapewnia.

Jak powstaje idealna czekolada? Najpierw są godziny pracy laboratorium. - To tu - jak w bajce urzeczywistniane są pomysły na nowe smaki, nadzienia, dodatki czy posypki - opisuje prezes I. Łagodzińska. - Zanim czekolada trafi na półki i zyska konkretny smak, najpierw trzeba wykonać wiele prób. Musi być idealnie słodka i aksamitna, dodatki równomiernie rozmieszczone, świeże i chrupiące, a nadzienie miękkie.

O smaku i zapachu czekolady decyduje jakość i odpowiednie prażenie ziaren kakaowca. Tych ostatnich czekolada zawiera minimum 25 proc., ale Terravita oferuje też takie, w których ziarno kakaowe stanowi 77 proc. składu. Poza kakao w czekoladzie znajdziemy mleko, tłuszcz, cukier oraz dodatki, takie jak orzechy czy owoce. Gdy wszystkie są idealnie zbalansowane, następuje wylewanie tabliczek, a potem już zapakowane produkty czekają na dostawy do sklepów. Bardzo ważna jest też praca działu marketingu, który dba o to, aby właściwie pokazać nasze produkty - nasi klienci kupują przede wszystkim oczami.

Sprawdź też:

Zaskakują i smakiem, i formą. Dziś to już nie tylko 100 g tabliczki, ale choco sticki - 31 g batoniki z czekolady. Mała, wygodna porcja w sam raz na jeden raz. Z kolei tabliczki 50 g to mała kostka, a dużo przyjemności. Mała porcja wystarczy, by cieszyć się smakiem bez wyrzutów sumienia. W opcji dla dorosłych z żurawiną, bakaliami, miksem migdał&kokos oraz skórką pomarańczową. W wersji dla dzieci z dodatkami uwielbianymi przez najmłodszych, takimi jak słodkie banany, chrupiące drażetki czy ciasteczka. Rodzice docenią je za czysty skład - zwraca uwagę prezes Terravity.

Dzieci je pokochają nie tylko za pyszny smak, ale również za kolorowe opakowania i wyjątkową grafikę z ulubionymi zwierzątkami. Cała seria dziecięcych czekolad to cztery smaki. Kolekcja czekolad liczy 12 zwierzątek, dostępnych w 3 rotujących grafikach z ulubionymi bohaterami. I tak czekolada z Poznania zdobywa serca kolejnego pokolenia.

IMIENINY POZNANIA: Miasto wciąż pachnie czekoladą, a poznaniacy zajadają się tabliczkami produkowanymi na miejscu

Kto wygra II turę?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3