Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jajecznica (prawie) rustykalna

Monika Trząska
Jajecznica (prawie) rustykalna
Jajecznica (prawie) rustykalna Monika Trząska
Prezentujemy przepis na danie ze schabem. Jego autorem jest Monika Trząska.

Składniki:

  • 65 g schabu bez kości
  • 45 g bakłażana
  • 25 g kurek
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 łyżka natki z pietruszki
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w małą kostkę. Na patelni roztopić masło, dodać szczypiorek i mięso. Zrumienić. Dodać 1/4 szklanki wody i dusić mięso. W między czasie bakłażana umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Kurki oczyścić a następnie pokroić na pół lub na ćwiartki. Gdy woda na patelni odparuje dodać kurki i bakłażana. Wymieszać. Dodać kolejne 3-4 łyżki wody, wymieszać. Dusić aż składniki zmiękną.

Jajka umyć, sparzyć i roztrzepać w misce z solą i pieprzem. Gdy płyny odparują na patelnię wylać jajka. Smażyć jajka w sposób jaki lubimy mniej lub bardziej ściętą. Zdjąć patelnię z ognia, dodać natkę pietruszki dla dekoracji i wymieszać. Podawać. Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski