Na co są dobre jajka?
Jajka mają wiele zalet. Stanowią bogate źródło witamin: A, E, D, K, witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk i selen. Ponadto, zawierają dużo łatwo przyswajalnego przez organizm białka. Jajko ważące 56 g dostarcza aż 7,03 g białka.
Zalety jedzenia jajek:
- zawierają luteinę, która wpływa korzystnie na wzrok
- wzmacniają kości i zęby dzięki witaminie D, niezbędnej do prawidłowego przyswajania wapnia
- ze względu na dużą zawartość żelaza zapobiegają anemii
- spora dawka witamin A, B12 i selenu wzmacnia system odpornościowy
- dzięki zawartości lecytyny poprawiają pamięć i koncentrację
Ile jajek tygodniowo może zjeść człowiek?
Jak wynika z danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), zdrowa osoba może spokojnie zjeść 10 jajek w ciągu jednego tygodnia. Należy jednak wliczyć w to jajka zawarte w ciastach, makaronach itp.
Z kolei ci, którzy zmagają się z różnymi chorobami czy nietolerancjami, powinni skonsultować indywidualnie kwestię spożycia jajek ze swoim lekarzem.
Przy zakupie jajek, warto też zwracać uwagę na oznaczenia na skorupce, informujące o sposobie chowu kur:
- 0 - chów ekologiczny,
- 1 - chów z wolnym wybiegiem na świeżym powietrzu,
- 2 - chów ściółkowy,
- 3 - chów klatkowy.
Kto nie powinien jeść jajek?
Pomimo wielu korzyści wypływających z jedzenia jajek, pewne osoby nie powinny po nie sięgać. Komu dokładnie ich spożywanie nie służy? Mamy listę! Dowiedz się tego, sprawdzając naszą galerię!
Na miękko czy na twardo? Który sposób gotowania jaj jest lepszy?
Dieta na zdrowe oczy. Co jeść, by mieć dobry wzrok? Najważni...
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
Wideo