Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jajko na szparagach ze szpinakiem

Agnieszka Ciborek
Jajko na szparagach ze szpinakiem
Jajko na szparagach ze szpinakiem Agnieszka Ciborek
Prezentujemy przepis konkursowe na danie z jajem. Jego autorem jest Agnieszka Ciborek

Składniki:

  • 2 jajka
  • 6 bialych szparagow
  • 400 g szpinaku
  • 6 ziemniakow
  • cebula dymka
  • ząbek czosnku
  • 100 g masla
  • cytryna
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • bułka tarta

Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki obieramy i gotujemy. Szparagi obieramy i odcinamy końcówkę szparaga, bo jest gorzka i gotujemy. Do wody oprócz soli dodajemy łyżkę masła i 3 łyżki soku z cytryny. Szpinak rozmrażamy i smażymy na masełku z czosnkiem i cebulką pokrojona w małą kostkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i kilkoma kroplami soku z cytryny. Wstawiamy 2 patelnie z masłem. Na pierwszej smażymy bułkę tartą; a na drugą wbijamy jajka posypane solą i skrojonym szczypiorkiem z dymki.
Na talerzu układamy kolejno: poduszone ziemniaki, szpinak, po 3 szparagi posypane bułką tartą i na wierzch nasze jajko ze szczypiorkiem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski