Smacznie, zdrowo, a może efektownie? Jak gotować, aby zdobywać olimpijskie medale? Wiedzą to doskonale reprezentanci naszej kulinarnej kadry narodowej. Zawodnicy zawitali ostatnio do stolicy Wielkopolski i ćwiczyli swoje umiejętności w poznańskim hotelu Novotel. My przyglądaliśmy się jednemu z ich ostatnich treningów. Efekt ich wielomiesięcznej pracy poznamy już za miesiąc - podczas międzynarodowej olimpiady kulinarnej.
Przepis na sukces - pasja i praca, a podstawą są świeże produkty!
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Olimpiada w Erfurcie
Olimpiada kulinarna to jedno z najważniejszych i najbardziej prestiżowych wydarzeń świata kulinariów. Ten konkurs jest zarezerwowany dla drużyn narodowych zrzeszonych w Międzynarodowym Zrzeszeniu Szefów Kuchni. Podobnie jak Olimpiada Sportowa, odbywa się ona co cztery lata.
Polska reprezentacja składa się z siedmiu zawodników.
W tym roku kadrowicze będą rywalizować ze sobą w Erfurcie w Niemczech. Podczas Olimpiady Kulinarnej, która odbędzie się w dniach 6-9 października, zmierzą się ze sobą 42 drużyny z całego świata (zarówno z krajów europejskich, jak i Azji, Kanady czy Stanów Zjednoczonych).
Tak jak w latach poprzednich, zawodnicy będą musieli wykazać się sporymi umiejętnościami. Spróbują swoich sił w czterech kategoriach. Wśród konkurencji znajdzie się: dzieło cukiernicze, przekąski, potrawa wegetariańska, a także przygotowanie dania obiadowego dla 110 osób, którego koszt nie może wynieść więcej niż 12 euro. Nic więc dziwnego, że przygotowanie się do mistrzostw wymaga wiele czasu i wysiłku.
- Uczymy się już ponad pół roku. Treningi rozpoczęliśmy w styczniu i będziemy je kontynuować aż do października. Wiele zależy jednak od tego, czy potrawy, które przygotujemy zasmakują sędziom. To kwestia szczęścia - mówi Tomasz Purol, członek reprezentacji i ambasador kuchni wielkopolskiej.
Pasja gotowania
Zawodnicy naszej narodowej kadry to pasjonaci, którzy z branżą kulinarną są związani już od wielu lat. Zawsze starają się być na bieżąco z nowymi trendami i podążać za duchem postępu, nie zapominając o tym, co najważniejsze - perfekcyjnym smaku i jakości. To wszystko nie byłoby możliwe bez miłości do kuchni.
- Gotuję już od 15 lat. Kocham kreować nowe smaki. Największą satysfakcję odczuwam wtedy, gdy to, co ugotuję, smakuje innym, a klienci wychodzą z restauracji zadowoleni i najedzeni - opowiada Tomasz Purol. - Oczywiście każdy z nas ma swój popisowy numer. Ja bardzo lubię gotować ryby, a także dania wegetariańskie.
Co zrobić, aby osoby, które mamy zamiar nakarmić, były zachwycone i na długo nie zapomniały smaku, przyrządzonych przez nas potraw? Okazuje się, że przepis na sukces jest bardzo prosty.
- Sekret tkwi w produktach - stwierdza Bartosz Budzyński, który z branżą kulinarną jest związany od 7 lat. - Najważniejsze, aby warzywa, mięso i wszystkie składniki, z których zamierzamy ugotować potrawę, były świeże. To naprawdę jest bardzo ważne. Oczywiście, liczy się również pomysł - tłumaczy.
Polskie reprezentacje przywiozły dotąd z Erfurtu 5 medali. Własne sukcesy mają na swoim koncie również zawodnicy. Wielu z nich to laureaci prestiżowych konkursów kulinarnych. Jak będzie w tym roku? Zobaczymy i trzymamy kciuki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?