18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak ozdobić wielkanocny stół na piątkę z plusem i smakiem?

Anastazja Bezduszna
Warto zadbać o oprawę rodzinnego biesiadowania i pod kątem jadłospisu oraz dekoracji. Jak serwować i jeść główne dania wielkanocne i ozdobić stół w ostatniej chwili.

Wielkanoc to jednocześnie czas wielkiej radości, jak i świątecznego wyciszenia. Główny punkt, od którego rozpoczynamy świętowanie, to wielkanocne śniadanie. Ważne jest, aby zadbać wtedy o każdy szczegół. Pamiętajmy, że Wielkanoc to czas dla nas i naszych rodzin. Zadbajmy o swoje otoczenie oraz wygląd domu, tak aby spędzić te dni w jak najlepszym nastroju.

Koszyk do święcenia
Większość ze specjałów, które znajdą się na wielkanocnym stole jest w koszyczku, który święcimy w kościele. Czy wiemy jednak co symbolizują poszczególne produkty? Podpowiadamy, jakie znaczenie ma to, co włożymy do koszyka i o czym nie zapomnieć podczas jego przygotowania.

Święta Wielkiej Nocy związane są z bogatą, wielowiekową tradycją. Początki obrzędu święcenia pokarmów sięgają bowiem VII w., zaś w Polsce znane są od wieku XIV. Mimo że zawartość koszyka różni się nieco w zależności od rejonu Polski, nie powinno w nim zabraknąć następujących pokarmów:

  • Baranka - symbolu zwycięstwa życia nad śmiercią
  • Jajka - znaku odradzającego się życia
  • Chleba - ciała Chrystusa
  • Kiełbasy i wędliny - symbolizującego dostatek, zdrowie i płodność
  • Soli - symbolu oczyszczenia
  • Ciasta - metafory umiejętności i doskonałości
  • Chrzanu - znaku siły fizycznej i krzepy

Warto dodać, że nawet samo ciasto jest dodawane do święconki od niedawna. Ciekawe jest to, że symbolika większości potraw jest niezmienna niemal od początku obrzędu, a najbardziej w czasie ewoluowało znaczenie mięsa.

Dziś obok tego, co nakazuje tradycja, w koszyczku znajduje się zwykle też to, co lubimy, czyli czekoladowy zajączek i inne drobne słodycze.

Aby tradycji stało się zadość, koszyczek powinien być wiklinowy i wyścielony białą serwetką. Należy go przyozdobić gałązkami bukszpanu lub borówki, które są symbolem radości i nadziei na zmartwychwstanie.

Sztuka serwowania
Głównym punktem obchodów Świąt Wielkanocnych jest uroczyste śniadanie. Ważne jest, aby zadbać wtedy o każdy szczegół.
Oczywiście honorowe miejsce na stole zajmuje święconka. Ale menu jest znacznie szersze. Żur i pieczeń to tradycyjne dania śniadania wielkanocnego. Można przygotowywać je na wiele sposobów, żur gotować z kiełbasą, na wywarze z szynki lub boczku i podawać z jajkiem. Natomiast pieczeń z rozmaitym farszem, na przykład śliwką czy morelą. Jednak nie tylko składniki decydują o ich smaku i aromacie.

- Schab pieczony ze śliwką lub inne pieczenie wystarczy podać na tacy bądź półmisku z odpowiednim przybraniem i sztućcami. Najodpowiedniejsze są specjalne widelce półmiskowe lub te do zakąsek, które służą do przenoszenia mięsa z talerza na talerz. Częstujemy się, sięgając po przygotowane porcje, bądź z pomocą noża kroimy plaster i zjadamy jako uzupełnienie dania lub z pieczywem. Jeżeli mięso podane jest na ciepło, warto podać do niego sos w specjalnym naczyniu - dodaje Bartosz Hejmej, znawca zasad savoir-vivre'u.

Domowy żur, czy to z jajkiem czy z kiełbasą, powinien być podany jako potrawa rozpoczynająca śniadanie, od razu po obrzędzie dzielenia się jajkiem. Najlepiej podać zupę w wazie, a pokrojone na ćwiartki jajka lub kawałki kiełbasy na oddzielnym, umieszczonym obok talerzyku.

Można też dodatki do żuru, takie jak kiełbasa i jajka oraz pieczywo podać w osobnych naczyniach, indywidualnie dla każdego z gości, z prawej strony talerza nad łyżką.

Podczas śniadania można poprosić gości, aby sami nakładali sobie potrawę. Jest to wygodne rozwiązanie, ponieważ każdy nabiera sobie taką porcję, jaką uważa za odpowiednią i stosowną.
Przełożoną do zupy kiełbasę i jajko zjadamy po skończeniu zupy, używając widelca i noża, które też powinny być elementami nakrycia.

Pamiętajmy, aby otrzymane do zupy pieczywo jeść, odrywając palcami jednorazowe kęsy. Pozostałe zasady savoir-vivre'u, które dotyczą degustowania żuru, są takie same, jak dla spożywania innych zup.

Wielkanocne ozdoby
Kiedy ostatnie przygotowania kulinarne dobiegną końca, czas pomyśleć o tym, jak przyozdobić świąteczny stół. Na każdym stole musi leżeć obrus, najlepiej ze świątecznym motywem - kurczaczkiem lub pisankami. Jego stonowane, pastelowe kolory pozwolą zaakcentować poszczególne elementy dekoracji.

Serwetki możemy ułożyć w pierścieniach w kształcie zajączka, a pod każdym talerzem położyć podkładkę z motywem wesołej kurki bądź imitującą zieloną trawkę. Na wielkanocnym stole nie może także zabraknąć kosza z pisankami oraz piaskowej babki otoczonej kolorowym wiankiem.

Święta Wielkiej Nocy mają niezwykle bogatą symbolikę. Coraz częściej decydujemy się zagospodarować wolne miejsce na stole elementami dekoracyjnymi, takimi jak figurki, świece czy zawieszki.
Oryginalne, zabawne i urocze dodatki ożywią świąteczny stół oraz dodadzą mu radosnego wyglądu. Obok mazurków, babek i barszczu na stole nie może też zabraknąć pisanek, baranka, kurczaczków oraz królika.
Do wykonania wielkanocnych dekoracji posłużą nam zarówno gotowe elementy dostępne w sklepach, jak i artykuły codziennego użytku.

Inspiracji można szukać we własnej kuchni - w szafce z artykułami spożywczymi. Suchy makaron, płatki owsiane czy ryż doskonale nadadzą się jako materiał na mozaikę. Po pomalowaniu farbami, drobinki mogą posłużyć zarówno do wykonania świątecznych stroików, jak i do wyklejenia kartki z życzeniami lub udekorowania pisanek. Do ozdabiania jajek najlepiej sprawdzi się makaron w kształcie gwiazdek lub drobne kluski ryżowe.
- Prostym w przygotowaniu, a wymagającym jednocześnie inwencji twórczej zadaniem jest także stworzenie dekoracji z kolorowych serwetek. Przypominająca sztukę origami zabawa pozwoli dzieciom w szybki sposób wyczarować wielkanocnego zajączka, który przyozdobi wielkanocny stół - podpowiada Marzanna Raczkiewicz, specjalista sprzedaży akcesoriów plastycznych.

Młodszym pociechom do gustu przypadnie natomiast z pewnością tworzenie baranków przy pomocy… patyczków do lodów. Jak to zrobić?

Drewniane szpatułki malujemy farbkami na różne kolory. Po wyschnięciu nakładamy odrobinę kleju i przytwierdzamy kłębki bawełnianej waty na środku patyczka. Następnie do górnej części mocujemy wycięte z papieru uszy oraz oczy. I już jest baranek prawie jak żywy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski