Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form...
fot. bondd/123RF

Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów i sposoby, by ich unikać

Smażenie tłustych ryb morskich

Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Z tego powodu zaleca się, by po łososia, makrelę, dorsza, pstrąga tęczowego czy śledzie sięgać 1-2 razy w tygodniu. Nie należy jednak smażyć ich w zwyczajowy sposób na patelni, bo wysoka temperatura powoduje rozkład cennych związków. Lepszym rozwiązaniem jest ich wstępne podsmażenie – następnie można dusić je w sosie (własnym lub dodanym) albo dopiekać. Używanie piekarnika może również całkiem zastąpić obróbkę termiczną na patelni. Dania z tłustych ryb dobrze jest też przyrządzać na parze.

Zobacz również

Polscy żeglarze zaczynają walkę o ostatnie kwalifikacje olimpijskie

Polscy żeglarze zaczynają walkę o ostatnie kwalifikacje olimpijskie

Pirat z Sosnowca zatrzymany! Mógł kogoś zabić! Dostał 6500 zł mandatu i 30 punktów

Pirat z Sosnowca zatrzymany! Mógł kogoś zabić! Dostał 6500 zł mandatu i 30 punktów

Polecamy

Poznań pozyskał 14 milionów zł na zieleń. Będą parki!

Poznań pozyskał 14 milionów zł na zieleń. Będą parki!

Smutna wiadomość z centrum Poznania. 70-latek zmarł niemal na progu szpitala

Smutna wiadomość z centrum Poznania. 70-latek zmarł niemal na progu szpitala

Była numer 2 na świecie o Świątek: „Nie podziwiam jej gry, ale super profesjonalizm”

Była numer 2 na świecie o Świątek: „Nie podziwiam jej gry, ale super profesjonalizm”