W skrócie
Hummus - co to właściwie jest jest?
Hummus jest coraz bardziej popularny w Polsce. Pasta z ciecierzycy i pasty sezamowej tahini najchętniej stosowana jest w kuchni krajów Dalekiego Wschodu. Od dawna trwa spór czy hummus przynależy do kuchni arabskiej, czy do kuchni żydowskiej. Rosnąca popularność kuchni wegetariańskiej i wegańskiej oraz migracje ludzi rozpowszechniły przepis na hummus w Europie i w Stanach Zjednoczonych.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć składniki hummusu
Właściwości i wartości zdrowotne hummusu
Hummus jest niezwykle zdrową przekąską. Bazą jest ciecierzyca, która jest świetnym źródłem białka oraz błonnika. Ciecierzyca wpływa na wzmocnienie odporności organizmu. Dzięki ciecierzycy hummus jest bogaty w witaminy A, C, E i z grupy B. Ciecierzyca dostarcza też licznych minerałów, między innymi: