Jak zrobić kompot z suszonych owoców? [PRZEPIS NA KOMPOT Z SUSZU]
Składniki:
garść suszonych śliwek
garść suszonych moreli
garść suszonych jabłek
garść suszonych gruszek
kilka goździków
kawałek kory cynamonowej
otarta skórka z cytryny
otarta skórka z pomarańczy
cukier trzcinowy do smaku
TUTAJ znajdziesz więcej potraw wigilijnych
Przygotowanie:
Owoce przelać na sicie gorąca wodą, przełożyć do garnuszka i zalać 1,5 litra przegotowanej zimnej wody. Zostawić na noc albo i dłużej.
Owoce wyjąć, do wody z moczenia dosypać cukier trzcinowy, wrzucić goździki oraz korę cynamonową i gotować 10 minut. Powstałym syropem zalać owoce.
Dopiero po ugotowaniu dodać należy otarte skórki z cytryny i pomarańczy. Kompot schłodzić. Podawać w ozdobnych salaterkach z łyżeczką.
Można też zamiast gotować samą wodę z moczenia suszu, ugotować ją wraz z owocami, aż będą miękkie, wówczas jednak trzeba pamiętać, żeby krócej je moczyć.
Kompot można też przed podaniem przecedzić, aby był klarowny i podawać w dzbanku i do tego szklanki.
Można też zrezygnować z cukru, wówczas uzyska się bardziej postną wersję kompotu z suszu owocowego.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?