Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić lampion z dyni, zupę i kluseczki?

Elżbieta Bielewicz
Bardzo prosto. W tym celu należy ostrym nożem odciąć górę owocu, wydrążyć ją dokładnie łyżką, wyciąć otwory, a do środka wstawić świecę. Choć bardzo popularne jest robienie nacięć w kształcie diabolicznej twarzy, to można puścić wodze wyobraźni i ponacinać kształty ptaków , owadów, kwiatów. Taka świecąca w ciemności dynia będzie ładnym elementem dekoracyjnym ogrodu czy domu.

Można także wykorzystać wydrążony miąższ. Trzeba wiedzieć, że dynia, należy do warzyw niskokalorycznych, bogatych w witaminy i składniki mineralne. Zawiera witaminy C, D, B1, B2, PP, kwas foliowy i dużą dawkę beta-karotenu (zwłaszcza pomarańczowa odmiana), mającego działanie antyutleniające, które z kolei przeciwdziała nowotworom i chorobom układu krążenia. Pestki obfitują w duże ilości cynku i lecytyny, a sok z dyni jest najlepszym połączeniem żelaza, miedzi, magnezu i potasu. Jedzenie dyni na pewno wzmacnia układ odpornościowy, pobudza trawienie, obniża poziom tłuszczów we krwi, pomaga zredukować tkankę tłuszczową, działa uspokajająco i pomaga w dolegliwościach nerek. Dynia to owoc mający wiele wartości odżywczych, jest bogaty w witaminy i niskokaloryczny.

A oto przepis na niskokaloryczna i pożywna zupę krem z dyni i cukinii. Do przygotowania potrzeba: 750 g miąższu z dyni, 250 g miąższu z cukinii, 1 l bulionu warzywnego, 1-2 marchewki, łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, świeży koperek.
Pokrojoną marchew należy gotować w bulionie, żeby była w połowie miękka. Do marchewki dodajemy pokrojone w kostkę dynię i cukinię. Gotujemy ok. 10 min, aż wszystko będzie miękkie, następnie wszystko miksujemy, dodajemy oliwę i doprawiamy do smaku.

Dla tych, którzy lubią kluseczki - gocchi dyniowe. Potrzebne będzie: 600g miąższu z dyni, 200g mąki, 100ml śmietany, 100g parmezanu, 2 jajka,sól, gałka muszkatołowa, cynamon.
Dynię gotujemy do miękkości, odciskamy z wody i blendujemy ze śmietaną na puree. Do tak przygotowanej masy dodajemy parmezan i jajka i dokładnie łączymy składniki. Doprawiamy solą, dodajemy ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej i pół łyżeczki cynamonu. Ciasto wykładamy na stolnice, podsypujemy mąką i wyrabiamy. Mąkę dodajemy stopniowo i masę ugniatamy, aż do otrzymania jednolitej, gładkiej konsystencji. Z ciasta formujemy kuleczki o średnicy ok. 1,5cm i spłaszczamy je lekko. Gotujemy je w osolonej wodzie przez 3 – 4 minuty.

Gnocchi dyniowe są wspaniałe z masłem, lub posypane parmezanem.

ZiemiaKaliska.com.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski