Jak zrobić lampion z dyni, zupę i kluseczki?

Elżbieta Bielewicz
Bardzo prosto. W tym celu należy ostrym nożem odciąć górę owocu, wydrążyć ją dokładnie łyżką, wyciąć otwory, a do środka wstawić świecę. Choć bardzo popularne jest robienie nacięć w kształcie diabolicznej twarzy, to można puścić wodze wyobraźni i ponacinać kształty ptaków , owadów, kwiatów. Taka świecąca w ciemności dynia będzie ładnym elementem dekoracyjnym ogrodu czy domu.

Można także wykorzystać wydrążony miąższ. Trzeba wiedzieć, że dynia, należy do warzyw niskokalorycznych, bogatych w witaminy i składniki mineralne. Zawiera witaminy C, D, B1, B2, PP, kwas foliowy i dużą dawkę beta-karotenu (zwłaszcza pomarańczowa odmiana), mającego działanie antyutleniające, które z kolei przeciwdziała nowotworom i chorobom układu krążenia. Pestki obfitują w duże ilości cynku i lecytyny, a sok z dyni jest najlepszym połączeniem żelaza, miedzi, magnezu i potasu. Jedzenie dyni na pewno wzmacnia układ odpornościowy, pobudza trawienie, obniża poziom tłuszczów we krwi, pomaga zredukować tkankę tłuszczową, działa uspokajająco i pomaga w dolegliwościach nerek. Dynia to owoc mający wiele wartości odżywczych, jest bogaty w witaminy i niskokaloryczny.

A oto przepis na niskokaloryczna i pożywna zupę krem z dyni i cukinii. Do przygotowania potrzeba: 750 g miąższu z dyni, 250 g miąższu z cukinii, 1 l bulionu warzywnego, 1-2 marchewki, łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, świeży koperek.
Pokrojoną marchew należy gotować w bulionie, żeby była w połowie miękka. Do marchewki dodajemy pokrojone w kostkę dynię i cukinię. Gotujemy ok. 10 min, aż wszystko będzie miękkie, następnie wszystko miksujemy, dodajemy oliwę i doprawiamy do smaku.

Dla tych, którzy lubią kluseczki - gocchi dyniowe. Potrzebne będzie: 600g miąższu z dyni, 200g mąki, 100ml śmietany, 100g parmezanu, 2 jajka,sól, gałka muszkatołowa, cynamon.
Dynię gotujemy do miękkości, odciskamy z wody i blendujemy ze śmietaną na puree. Do tak przygotowanej masy dodajemy parmezan i jajka i dokładnie łączymy składniki. Doprawiamy solą, dodajemy ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej i pół łyżeczki cynamonu. Ciasto wykładamy na stolnice, podsypujemy mąką i wyrabiamy. Mąkę dodajemy stopniowo i masę ugniatamy, aż do otrzymania jednolitej, gładkiej konsystencji. Z ciasta formujemy kuleczki o średnicy ok. 1,5cm i spłaszczamy je lekko. Gotujemy je w osolonej wodzie przez 3 – 4 minuty.

Gnocchi dyniowe są wspaniałe z masłem, lub posypane parmezanem.

ZiemiaKaliska.com.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!

FLESZ: Kiedy będzie wiosna? Zwierzęta dają sygnały.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3