Spis treści
- Herbata na odchudzanie. Która odmiana najskuteczniej wspomaga spalanie tłuszczu?
- Herbata chińska wspomaga odchudzanie, gdy jesteś na diecie
- Chińska herbata i jej wpływ na organizm
- Zielona herbata – właściwości. Czy pomaga na odchudzanie?
- Czerwona herbata na odchudzanie – kiedy po nią sięgać i jak zaparzyć?
- Czarna herbata a odchudzanie
- Biała herbata i jej wpływ na organizm
- Herbata oolong: odchudzanie
- Imbir plus herbata na odchudzanie. Jak przygotować tę miksturę?
- Czy zioła na odchudzanie są skuteczne?
Herbata na odchudzanie. Która odmiana najskuteczniej wspomaga spalanie tłuszczu?
Herbata jest drugim najczęściej spożywanym na świecie napojem, zaraz po wodzie. To napar z liści i pączków rosnącego w Chinach i Indiach krzewu herbaty chińskiej – Camellia sinensis, które zależnie od sposobu obróbki mają nie tylko określony kolor, ale też smak i właściwości. Stąd pochodzą nazwy odmian herbaty – zielona, czerwona, czarna, biała, żółta. Oolong, gunpowder, sencha czy matcha to odmiany herbaty zielonej, natomiast pu-erh to herbata czerwona.
Herbata chińska wspomaga odchudzanie, gdy jesteś na diecie
Odchudzanie wspomaga przede wszystkim herbata chińska, a ponadto napar yerba mate, czyli ostrokrzewu paragwajskiego, który jest już jednak inną rośliną. Zawierają one substancje alkaloidowe podobne do kofeiny zawartej w kawie – odpowiednio: teinę i mateinę, które działają łagodniej i w dłuższym czasie. Związki te przyspieszają podstawową przemianę materii, a dzięki temu również tempo spalania kalorii i tkanki tłuszczowej.
Polecamy: Kawa czy herbata – co jest lepsze dla zdrowia? Zobacz wyniki porównania
Tak działają też jednak herbaciane antyoksydanty z grupy polifenoli, a dokładniej należące do flawonoidów katechiny, co potwierdzono w badaniach z użyciem herbat dekofeinizowanych. Katechiny i teina zwiększają zużycie energii w organizmie i spalanie tłuszczu. Sprzyjają też oszczędzaniu beztłuszczowej masy ciała podczas chudnięcia, czyli głównie mięśni, zapobiegają spadkom tempa przemiany materii spowodowanym redukcją wagi. Korzystny wpływ na odchudzanie poszczególnych rodzajów herbaty chińskiej potwierdzono w licznych badaniach.
Chińska herbata i jej wpływ na organizm
Osoby, które regularnie piją herbatę, mają niższe BMI i współczynnik WHR, czyli stosunek obwodów pasa i bioder, co oznacza mniejsze gromadzenie tłuszczu w jamie brzucha (tzw. otyłość brzuszna czy trzewna).
W badaniach katechiny z herbaty znacząco zmniejszały masę ciała, pomagając schudnąć w ciągu 3 miesięcy średnio o 1,3 kg bez stosowania diety i ułatwiały jej utrzymanie po odchudzaniu. Połączenie teiny i katechin działa skuteczniej niż składniki te spożywane osobno, zwiększając w organizmie wydatek energii przeznaczony na termogenezę, czyli wytwarzanie ciepła, o 100 kcal przez następne 24 godziny.
Uzyskanie efektu przyspieszenia odchudzania jest możliwe tylko dzięki regularnemu i odpowiednio częstemu piciu naparów z herbaty, przygotowanych w sposób odpowiedni do wybranego rodzaju. Ich spożycie bez wprowadzenia kuracji odchudzającej może nie przynieść znaczących skutków, a liczba straconych kilogramów zależy od wybranej metody odchudzania. Szczególnie skuteczne jest połączenie kuracji herbatą i aktywności fizycznej. Badania sugerują też, że na Europejczyków zielona herbata może działać nieco słabiej niż na mieszkańców Azji.
Herbata, a zwłaszcza ta jak najmniej przetworzona, czyli m.in. zielona, zapewnia związki korzystne dla zdrowia, takie jak flawonoidy i inne antyoksydanty, foliany i inne witaminy z grupy B, a także pewne ilości składników mineralnych, m.in. magnezu, manganu i chromu, a także fluoru i pierwiastków śladowych. Napar herbaty nie dostarcza kalorii.
Pozytywny wpływ chińskiej herbaty na zdrowie wykazano przy spożyciu sporych ilości zielonej herbaty, bo nawet 5-10 szklanek dziennie. Spożywanie takiej ilości naparu m.in.:
- obniża zbyt wysoki poziom cholesterolu LDL we krwi,
- zmniejsza negatywny wpływ wysokotłuszczowych posiłków na krążenie i ciśnienie krwi
- wspomaga funkcjonowanie serca, obniżając zagrożenie zawałem i chorobami układu krwionośnego,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu,
- ogranicza odkładanie się w arteriach płytki miażdżycowej,
- usprawnia funkcjonowanie mózgu, poprawiając m.in. pamięć, uwagę i koncentrację,
- zmniejsza ryzyko rozwoju demencji, m.in. choroby Alzheimera,
- pomaga utrzymać bardziej stabilny poziom glukozy we krwi i wspomaga terapię cukrzycy,
- neutralizuje rakotwórcze związki, redukując ryzyko rozwoju raka piersi, prostaty jajników, przełyku, żołądka, jelita płuc, pęcherza i skóry, a także spowalniając rozwój nowotworów,
- wspomaga funkcjonowanie wątroby,
- wspomaga zdrowie skóry w łuszczycy, łupieżu, a także chorobach zapalnych skóry,
- pomaga chronić zęby, m.in. ze względu na zawartość fluoru,
- poprawia gęstość kości i zmniejsza zagrożenie złamaniami,
- łagodzi objawy stanów zapalnych stawów,
- poprawia nastrój poprzez pobudzanie wydzielanie dopaminy i serotoniny,
- obniża poziom stresu, wspomagając relaksację, m.in. za sprawą zawartości L-teaniny, która równoważy stymulujące działanie herbacianej kofeiny,
- chroni przed toksycznością składników suplementów diety, spowodowana ich przedłużonym stosowaniem,
- działa przeciwwirusowo, przeciwgrzybicznie i antybakteryjnie,
- zmniejsza ogólną śmiertelność ze wszystkich przyczyn, w tym spowodowanych chorobami serca.
Przeczytaj również:
Zielona herbata – właściwości. Czy pomaga na odchudzanie?
Zielona herbata to liście poddane działaniu pary, co zapobiega fermentacji liści i utlenianiu antyoksydantów zmianie przez nie koloru. Zawiera katechiny w postaci EGCG, które wspomagają rozkład związków tłuszczowych, natomiast teina (w naparze występuje w ilości ok. 35 mg w 230 ml) zwiększa ilość energii wydatkowanej przez organizm. Zielona herbata należy do rodzajów najbogatszych w przeciwutleniacze. Stanowią one 20-45 proc. masy herbaty, a z tej ilości 60-80 proc. to polifenole o działaniu zapobiegającym uszkodzeniom komórek i wywierającym pozytywny wpływ na masę ciała.
Efekty odchudzające przynosi wypijanie 2-3 szklanek ciepłej zielonej herbaty dziennie. Najważniejsze, by była to herbata jak najmniej przetworzona, a więc lepsza będą całe liście (również te zwinięte ręcznie w kulki, czyli herbata gunpowder) niż ich sypie fragmenty pakowane do ekspresowych torebek.
Ważny jest sposób parzenia zielonej herbaty – temperatura powinna wynosić 61-87ºC, zależnie od jej jakości i stopnia przetworzenia (te szlachetne w niższej), a czas – 30 sekund do 3 minut.
Czerwona herbata na odchudzanie – kiedy po nią sięgać i jak zaparzyć?
Czerwona herbata pu-erh to długo fermentowane liście, często prasowane do postaci kostek lub peletek, które oprócz typowych związków herbaty zawierają unikalny związek o na razie angielskiej nazwie theabrownin, plisacharydy czy statyny.
W jednym z badań klinicznych zastosowanie ekstraktu z herbaty pu-erh w dawce 3 g dziennie przez 5 miesięcy spowodowało znaczący spadek masy ciała, w tym ubytek tkanki tłuszczowej zwłaszcza z ramion, ud oraz okolic brzucha i bioder bez zmiany nawyków dietetycznych. Towarzyszyła temu poprawa parametrów lipidowych krwi.
Czerwoną herbatę, która zmniejsza tuczące działanie tłuszczu, najlepiej pić na ok. godzinę po posiłku. Jednak wypita na pół godziny przed jedzeniem może nasilać apetyt, a przez to nie służyć szczupłej sylwetce. Jednak w badaniu, gdzie ekstrakt pu-erh był spożywany w dawce ok. 330 mg z kawą zbożową przed 3 posiłkami dziennie, powodował zmniejszenie obwodu talii, ilości tłuszczu brzusznego i BMI.
Czarna herbata a odchudzanie
Jak pokazują wyniki badań, czarna herbata może wspomagać odchudzanie poprzez wpływ na skład mikroflory jelitowej, od której zależy stopień wykorzystania energii z pożywienia, a przez to masa ciała. Czarna herbata zmniejsza liczebność bakterii, które są typowe dla osób otyłych, zwiększając te występujące u szczupłych.
Czarna herbata zawiera więcej teiny niż zielona, bo 39-109 mg w 230 ml, a także typowe tylko dla tej odmiany herbaty teaflawiny, które powstają podczas fermentacji herbacianych liści. Stanowią 3-6 proc. wszystkich polifenoli w czarnej herbacie. Ponieważ obniżają poziom cukru we krwi, ułatwiają spalanie tkanki zapasowej i pomagają ograniczyć tendencję do tycia.
Czarną herbatę najlepiej parzyć w temperaturze 90-95ºC przez 1-3 minuty.
Sprawdź również:
Biała herbata i jej wpływ na organizm
Również biała herbata ma korzystny wpływ na masę ciała. Jak wykazano w badaniu opisanym na łamach „Nutrition and Metabolism”, minimalnie przetworzone listki herbaty białej zapobiegają tworzeniu się w organizmie nowych komórek tłuszczowych, spowalnia rozrost tych istniejących, a ponadto sprzyja ich rozpadowi.
Porcja naparu białej herbaty równa szklance pomaga ograniczyć apetyt i przyspiesza tempo metabolizmu. Według analizy wyników dostępnych badań może zwiększać spalanie kalorii o 4-5 proc., co odpowiada zużyciu dodatkowych 70-100 kcal dziennie.
Białą herbatę należy parzyć w temperaturze 70-77ºC przez 1-3 minuty.
Herbata oolong: odchudzanie
Herbata oolong czy inaczej ulung, to liście poddane częściowemu utlenianiu, którego stopień wynosi 8-85 proc., przez co różne odmiany mają odmienny skład chemiczny i smak.
Według badań japońskich szklanka herbaty oolong podnosi tempo metabolizmu o 20 proc. na okres nawet 2 godzin, działając prawie dwa razy silniej niż 3 szklanki zielonej herbaty. Oolong spożywany w dużych ilościach w mniejszym stopniu podrażnia żołądek niż zielona herbata.
Oolong wspomaga też spalanie tłuszczu z okolic brzucha, a także tego trzewnego, który jest zlokalizowany wokół narządów w jamie brzucha. Tkanka tłuszczowa jest źródłem związków zapalnych w organizmie i szczególnie ta trzewna zwiększa ryzyko rozwoju chorób metabolicznych. Osoby pijące regularnie herbatę oolong zrzucili dwa razy więcej tłuszczu z brzucha niż osoby, które unikały tego napoju. Szklanka oolonga po posiłku może zmniejszyć wchłanianie zawartego w nim tłuszczu nawet o połowę. Ogranicza też głód o 36 proc. nawet na 24 godziny.
Parzenie herbaty oolong powinno trwać ok. 2-3 minuty i odbywać się w wodzie o temperaturze 93-96ºC.
Imbir plus herbata na odchudzanie. Jak przygotować tę miksturę?
Spożywanie imbiru zwiększa termogeniczny efekt zawierającego go jedzenia czy napojów, m.in. herbaty. Nasila też odczuwanie sytości, co może przekładać się na niższe spożycie kalorii. W jednym z badań skuteczna dawka wynosiła 2 g sproszkowanego imbiru suszonego (większa łyżeczka). Jeszcze korzystniejsze działanie ma [/b], spożywany jako dodatek do herbaty albo napar wodny – dawka wynosi ok. 2,5 cm korzenia, obranego i drobno startego (rozdrobniony można ew. przecisnąć przez praskę do czosnku, by uzyskać sok).
Czy zioła na odchudzanie są skuteczne?
Herbaty ziołowe, rooibos i yerba mate to w istocie herbatki, a wśród nich tylko mate ma działanie pobudzające podobne do prawdziwej herbaty. Wiąże się z nim też pozytywny wpływ na efekty odchudzania.
Działanie przeznaczonych do zaparzania mieszanek na odchudzanie polega na tym, że ich składniki zwiększają liczbę spalanych kalorii, hamują apetyt i wspomagają wydalanie toksyn z organizmu. Zapewnia je zwłaszcza udział herbaty chińskiej. Jednak stosowane w takich produktach (a także w suplementach diety) duże ilości kofeiny powodują podrażnienie jelita grubego i nie mogą być uznane jako wspomagające oczyszczanie ustroju poprzez jelita.
Składniki ziołowe o działaniu przeczyszczającym, takie jak liść senesu czy kora kruszyny, nie są polecane przeciw zaparciom, ponieważ wywołują szereg efektów ubocznych, m.in. kurcze brzucha, biegunki, nudności, wyniszczenie jelita, niski poziom związków mineralnych w organizmie, m.in. potasu, a także uzależnienie od stosowania. Częste skutki uboczne to również odwodnienie, zaburzenia równowagi elektrolitowej, a przez to rytmu serca, oraz kurcze mięśni.
Sprawdź:
Pij przynajmniej 2 litry wody dziennie
Otwarcie Ośrodka Zdrowia w Rybnie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?